detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
31.03.2023 12:11
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 березня 2023 року
Ситуація в Авдіївці й Бахмуті, виселення УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври, останній аргумент Путіна.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: групи StarLightMedia, «Інтер», «FreeДом» 

У блоці групи каналів StarLightMedia голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів про ситуацію в місті, яке наразі є однією з найгарячіших точок на фронті. 

Командир роти у 243 батальйоні 241 бригади Сил ТРО ЗСУ Володимир Коротя поділився спогадами про звільнення Київщини, яке відбувалося рівно рік тому. 

Російський експерт з ядерної політики Максим Старчак не побачив у заяві Путіна про розміщення в Білорусі ядерної зброї наміру порушити Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Мовляв, Росія не передаватиме Білорусі контроль над ракетами. Слова Путіна Старчак назвав тиском на Сполучені Штати з метою посадити їх за стіл переговорів. Російський експерт ледь не виправдовував президента Росії, для якого це начебто «єдина можливість зробити так, щоб ніяких інших озброєнь там не було». Також Старчак уважав, що весь світ дуже наляканий «ядерним чинником» Росії. 

Російський правозахисник Олександр Черкасов коментував вирок Олексієві Москальову, якого російський суд засудив до двох років колонії через антивоєнний малюнок його доньки Маші. Дівчинку ще раніше відібрали в батька-одинака й віддали до притулку. У вечірньому етері вирок Олексієві Москальову коментував заступник головного редактора російського видання «Верстка» Олексій Левченко

Головний редактор іншого російського видання — Republic — Дмитро Колєзєв коментував фейкове відео, на якому нібито українські військові погрожують нібито жінці з дитиною в автівці. На запитання ведучих, який вплив мають подібні фейки на росіян, Колєзєв відповів, що нині «настала певна втома від інформації, люди відгороджуються від будь-яких новин».    

У блоці каналу «Інтер» керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко говорив про ситуацію в Бахмуті. У вечірньому етері воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко висловив упевненість, що в Бахмуті наші Збройні Сили ще не вичерпали свій ресурс.

Польський історик і політолог Лукаш Адамський теж коментував заяву Путіна щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі, а заодно — обіцянки одного з головних роспропагандистів Володимира Соловйова «не панькатись із Польщею, як Росія панькається з українськими братами, а вдарити по ній з усієї сили». За словами Лукаша Адамського, Україна має перспективу вступити в НАТО, але «спочатку треба побити Росію». Гість також спрогнозував, що Росія залишиться сусідкою НАТО впродовж ще кількох поколінь, а польська й українська армії будуть найсильнішими в Європі. 

Політичний коментатор Володимир Фесенко говорив зокрема про зустріч Лукашенка й Путіна, заплановану на 6 квітня. На думку Фесенка, Лукашенко не хоче «під Путіна», адже, «якщо Білорусь зіллється з Росією, Лукашенка можуть і прибрати, як прибирають гауляйтерів на тимчасово окупованій росіянами території України».

За черговим прогнозом публіциста Андрія Піонтковського, війна, радше за все, закінчиться у 2023 році. Про це, на його думку,  свідчать настрої російської еліти, типовим зразком яких є розмова музичного продюсера Пригожина й бізнесмена Ахмедова. Друга гарна новина, за словами гостя, — зміна настроїв республіканців у США на користь підтримки України: «Сформувався повний консенсус, за винятком Трампа, який себе маргіналізує і робить із себе посміховисько».   

У блоці каналу «FreeДом» президент Американського університету в Києві Деніел Райс в інтерв'ю Ксенії Смирновій з циклу «На грані» говорив зокрема про підтримку України зброєю і важливість влади преси в демократичному світі: мовляв, американська преса висвітлює війну проти України здалеку, через що часом страждає істина. «Я намагався розповісти, які системи озброєння потрібні Україні, публікував статті, виходив в етер, бо хотів підтримати Україну, це мій обов'язок як журналіста», — зазначив Райс. Він також наголосив, що роспропаганда у США завжди була дуже сильною, однак нинішню інформаційну війну завдяки проведеній «феноменальній» роботі виграла Україна.       

Релігієзнавиця Ірина Богачевська зазначила, що керівництво УПЦ МП затягує процес виселення з Києво-Печерської Лаври за допомогою юридичних зачіпок, сподіваючись, що вдасться відсидітися, ажіотаж спаде і їх залишать у спокої.   

Російський опозиційний політик Дмитро Гудков запевняв, що Китай не постачатиме Путіну зброю і перегляне стосунки з Росією через поновлений ядерний шантаж. Погрози ядерною зброєю Гудков назвав останнім аргументом Путіна. 

Політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман розмірковував про природу російського «фантомного», за його висловом, імперіалізму й імперські амбіції Путіна. А також — про російських опозиціонерів, які водночас є ворогами України. Олексій Навальний, на думку Шейтельмана, до таких не належить, то, чому б, мовляв, і не «простягнути руку йому назустріч?»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY