detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
31.03.2023 11:10
Кабмін затвердив зарплати членам Нацради
Кабмін затвердив зарплати членам Нацради
Вони залишаться на тому ж рівні, що й до вступу в дію закону «Про медіа».

Кабінет міністрів України затвердив зарплати членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Вони зберігатимуться на тому ж рівні, як і до вступу в дію закону «Про медіа». Про це йдеться у постанові уряду №276 від 30 березня.

Верховна Рада прийняла у другому читанні 24 лютого законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» №8399. Цей законопроєкт на рік призупиняє дію абзацу першого частини четвертої статті 78 закону «Про медіа», де йдеться про фінансування регулятора та збільшення зарплат членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Таким чином, після того як 31 березня набуває чинності закон «Про медіа» — втрачає чинність закон «Про Нацраду», який раніше регулював питання фінансування регулятора, але не набирає чинності положення про заробітні плати регулятора.

Тому уряд вирішив розглянути питання з фінансуванням Нацради. У своїй постанові Кабмін вніс зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р. № 304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України “Про державну службу”».

Новоприйнята постанова набирає чинності 31 березня.

Під час засідання Нацради 30 березня голова регулятора Ольга Герасим’юк зазначила, що через неврегульованість питання з фінансуванням Нацрада не може затвердити штатний розпис на 2023 рік. Також вона назвала голосування депутатів за зміни до бюджету, яке призупинило положення про фінансування регулятора, безвідповідальним. Оскільки таким чином Нацрада позбавлена фінансування за оплату праці і на впровадження реформ, які  зумовив закон «Про медіа».

«Прикро, що електоральні наміри переважують здоровий глузд», - сказала вона.

За її словами,  те фінансування, яке встановлював закон «Про Нацраду», є найнижчою оплатою роботи регулятора у Європі. Ольга Герасим’юк подякувала уряду за рішення, однак додала, що це суперечить нормам закону «Про медіа» щодо фінансової незалежності регулятора: «Національна рада не має залежати від жодної гілки влади у питаннях фінансування. На цьому наполягали наші європейські партнери».

Як вже повідомляв «Детектор медіа», заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та очільниця Комітету з питань культури, науки, освіти та медіа ПАРЄ Євгенія Кравчук вважає, що існує небезпека незалежності регулятора через те, що не буде підстав для нарахування заробітних плат членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. І вона висловила сподівання, що «У найближчому законопроєкті про зміни до бюджету  буде враховане фінансування Нацради».

Медіаюрист, заступник директора ЦЕДЕМ Ігор Розкладай у коментарі «Детектору медіа» сказав, що  також вважає це рішення парламенту недоцільним, адже цього року на регулятора покладається велике навантаження щодо імплементації закону «Про медіа»: «Це неправильне рішення, бо якщо стартують такі складні закони має бути максимальне сприяння тому, щоб профільний орган міг виконати всі свої функції. Тепер ми будемо шукати гроші у донорів на створення електронного кабінету тощо. Це не стратегічний підхід. Це підриває ті ідеї, які закладались в закон, і, зокрема, незалежність регулятора». Він переконаний, що парламент має переглянути бюджет і забезпечити  належне фінансування регулятора. 

Нагадаємо, у законі «Про медіа» посадовий оклад члена Національної ради встановлюється в розмірі 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року. Посадові оклади голови Національної ради встановлюються пропорційно до посадового окладу члена Нацради з коефіцієнтом 1,3, а першого заступника, заступника голови та відповідального секретаря Нацради — з коефіцієнтом 1,2.

Прожитковий мінімум у 2023 році становить 2684 гривень, тож зарплата члена Нацради, за новим законом, повинна бути 201 300 гривень, а голови Нацради — 261 690 гривень.

Відзначимо, станом на зараз, до вступу в силу закону «Про медіа», зарплату членів Нацради регулює закон «Про національну раду з питань телебачення та радіомовлення». Згідно з ним, зарплата голови Нацради дорівнює 12-ом, а члена Нацради — 10-ом розмірам прожиткового мінімуму, тобто станом на 2023 рік 32 208 і 26 840 гривень відповідно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY