detector.media
30.03.2023 13:48
Митрополит Павло у Лаврі погрожував журналістам палицею та штовхнув кореспондентку «Еспресо» (ВІДЕО)
Митрополит Павло у Лаврі погрожував журналістам палицею та штовхнув кореспондентку «Еспресо» (ВІДЕО)
Павло погрожував журналістам побити їх палкою, за те що до нього звертаються з питаннями.

Митрополит УПЦ МП Павло у Києво-Печерській Лаврі погрожував журналістам побити палицею їхні камери та загалом поводився агресивно під час спілкування з представниками ЗМІ.  

Інцидент стався у четвер, 30 березня, коли митрополит коментував закінчення дії договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська Лавра» та УПЦ МП. УПЦ МП має покинути Лавру, проте представники церкви відмовились виконувати рішення Мінкульту та залишаються на території монастиря.

Як повідомляє канал «Еспресо», під час розмови з журналістами митрополит Павло намагався вибити мікрофон в кореспондентки каналу Валерії Пашко та штовхнув її.  

«Я вас не запрошував! Я не хочу спілкуватися. Це не державна установа і я не державна людина.. Я ще раз вам кажу, пройдіть звідси», — сказав він.

 

На іншому відео Павло погрожував журналістам побити їх палкою, за те що до нього звертаються з питаннями. Зокрема, він погрожував журналісту видання «Телеграф» Яну Доброносову. 

Під час «дискусії» з Павлом журналісти попросили митрополита сказати, що Росія напала на Україну, але він  промовчав.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора. Суспільне повідомило, що звернеться до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

У листопаді-грудні 2022 року СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Крім того, президент призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких архиєпископи і митрополити.

Читайте також:

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну. Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Однак релігієзнавча експертиза статуту УПЦ МП показала, що церковно-канонічний зв'язок цієї церкви з Російською православною церквою залишається чинним. Експертиза встановила, що УПЦ МП продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

Скриншот відео: Новини Еспресо.TV/Telegram

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY