detector.media
Орест Сливенко
30.03.2023 09:00
«Клони військових та зброя в руках нацистів». Огляд російської дезінформації за 14–21 березня 2023 року
«Клони військових та зброя в руках нацистів». Огляд російської дезінформації за 14–21 березня 2023 року
Нацизм європейців, рятівний безпілотник та «евакуація» Путіна. Фейки й маніпуляції агітпропу в середині березня.

In English

Починаючи з 24 лютого, «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо війни Росії проти України. Нещодавно ми почали робити також регулярні огляди. 

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня, 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, 10–16 січня, 17–23 січня, 24–31 січня, 1–8 лютого, 928 лютого, 114 березня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

За період із 14 по 21 березня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував пів сотні російських дезінформаційних вкидів. За цей час агітпроп намагався переконати світ, що українці — ксенофоби й спалюють Коран на відео. А також що нацизм шириться Європою, бо в Естонії росіяни та білоруси не можуть користуватися зброєю. 

Цього тижня «Детектор медіа» зафіксував, як російські пропагандисти намагалися просувати ворожі меседжі через фейкові акаунти українських військових у соцмережах, зокрема тіктоку. Наприклад, один із тікток-акаунтів маскувався під особисту сторінку сержанта ЗСУ, який справді веде щоденник війни. Сторінка-клон мала понад 19 тисяч підписників, а деякі відео набирали мільйонні перегляди. В акаунті, який був клоном профілю військовослужбовця, розміщували справжні відео, відзняті реальними воїнами. Проте власники акаунту накладали на них не ті повідомлення, які мав на увазі автор справжнього тікток-акаунту. Наприклад, пропагандисти просували меседжі, що «Бахмут неможливо втримати», «залишаємо Соледар», «військові втомлені» тощо. Згодом знайшовся справжній сержант ЗСУ, який підтвердив, що його відео використали російські пропагандисти. 

Також цього тижня пропагандисти поширювали маніпуляції, нібито Естонія забороняє володіти зброєю етнічним росіянам і білорусам. Насправді, згідно з поправками до закону про зброю, з 15 березня 2023 року право на користування зброєю втратять громадяни всіх країн, які не належать до ЄС чи НАТО. Ідеться про близько 1300 осіб, не лише білорусів чи росіян. Також Естонія не видаватиме подібним людям нові дозволи. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс не приховує: обмеження — прямий наслідок неспровокованої російської агресії проти Україні та загалом політики, яку Росія проводить проти країн, що не підтримують її війну. 

«Українські військові — ксенофоби та нацисти» — цього тижня пропагандисти підживлювали улюблений наратив за допомогою фейку, що військові ЗСУ нібито спалили Коран. Автори повідомлень поширили відео, на якому можна побачити це дійство. Однак воно — постановочне. Там присутні помилки у вимові й «неприхований російський акцент»: «Хлопці, не можетє роспаліти костор». Російські військові власноруч роздерли Коран, зняли відео й видали це за дії українців.

Згодом, на тлі видачі ордера на арешт Путіна, російський агітпроп поширив меседж, що російська «евакуація» українських дітей «не є воєнним злочином». Нагадаємо, що йдеться не про «евакуацію» дітей із власної країни, а депортацію. Тобто Росія підмінює терміни й називає злочин «порятунком». Міжнародні експерти ООН 15 березня 2023 року опублікували звіт про воєнні злочини росіян, окремий блок у ньому присвячений результатам розслідування примусового переміщення та депортації українських дітей. За інформацією української влади, дітей вивозять не лише з окупованих частин Донецької та Луганської областей, а й із решти окупованих територій України. Станом на 29 грудня відомо про 13 тисяч 876 депортованих Росією українських дітей. Такі дії Україна розцінює як викрадення своїх громадян. Аналітики та аналітикині «Детектора медіа» провели власне дослідження, як Росія виправдовує депортацію та інші воєнні злочини в Україні. 

Протягом тижня агітпроп стверджував, що Росія врятувала багато життів, перехопивши американський безпілотник. Таке повідомлення поширило Міноборони Росії. Мовляв, безпілотник, який належить США, виявили під час проведення так званої спецоперації повітряного простору. 

Насправді безпілотник MQ-9 Reaper повітряних сил США здійснював політ у повітряному просторі над Чорним морем, акваторія якого не є «внутрішнім морем» Росії. Чорне море експлуатується також Україною і державами НАТО, тому безпілотник США — члена Північноатлантичного альянсу — мав повне право перебувати в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем. У такий спосіб російський агітпроп підживлює наратив про існування «колективного Заходу», який, мовляв, мріє знищити Росію, змушену захищатися.

Також аналітики й аналітикині фіксували, що російська пропаганда проникає в чеський телеграм. Побільшало анонімних каналів, які транслюють проросійську риторику чеською мовою. Зазвичай вони репостять контент із конспірологічних іноземних джерел. Наприклад, там з’являються тези про «фальсифікацію» виборів у Сполучених Штатах у 2020 році чи про те, що землетруси в Туреччині рукотворні. Ба більше, велика частина публікацій збігається з новинами заблокованого в ЄС російського «Спутніка».

Такі телеграм-канали намагалися дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Чехії. До прикладу, один із найпопулярніших із них розмістив фейкове відео за участі тоді ще кандидата на посаду президента Чехії Петра Павела, де він нібито говорить про потребу піти війною проти Росії. У такий спосіб російські пропагандисти хочуть посіяти сумнів серед чехів щодо доречності підтримки України. Мовляв, не дайте Заходу керувати собою, підтримайте братів. Це має особливе значення з огляду на історичне минуле Чехії та її звʼязок із Радянським Союзом. 

Протягом тижня також з’являлися фейки, що в Україні нібито скасували свято 9 травня та замість нього запровадили нове — «День перемоги над Росією». Підґрунтям до створення цього фейку стало подання у Верховну Раду законопроєкту щодо внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України зі встановлення «неробочих святкових днів». Однак основна пропозиція законопроєкту — не скасувати свята, а встановити інші святкові неробочі дні. Наразі законопроєкт іще не ухвалений і не внесений на голосування, а отже жодних свят офіційно ще не запроваджували. 

Щодо Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відзначається 9 травня, автори законопроєкту наголошують, що цей день «буде визначено як святковий, але робочий». Тобто в парламенті не планували скасовувати свято й тим паче не обговорювали можливість святкувати замість нього «День перемоги над Росією». 

Наприкінці тижня з’явився фейк, буцімто в Україні почали продавати «хлібний продукт» із «черствих залишків» через «дефіцит хліба». У повідомленнях додавали відео, на якому нібито видно, що в одному з продуктових інтернет-магазинів можна придбати згаданий «хлібний продукт» компанії «Київхліб». Проте інформація про продаж «хлібного продукту» з «черствих залишків непроданого хліба» неправдива: у «Київхлібі» заперечили наявність такого в асортименті компанії, а відео виявилося сфабрикованим. 

Теза про «дефіцит хліба» по всій Україні також неправдива. За інформацією голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, наразі в Україні не спостерігається дефіциту хліба, хоча протягом 2023 року він може здорожчати. У березні 2023 року Державна служба статистики також повідомила, що у зв’язку з кризою, спричиненою російським вторгненням в Україну, ціни на хлібопродукти протягом минулого року зросли на 26%. Однак про жоден «дефіцит хліба» не йдеться. Поширюючи подібні меседжі, пропагандисти намагаються залякати українців та викликати в них недовіру до власної держави. Нібито Україна не може забезпечити своїх громадян навіть продовольством. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY