detector.media
28.03.2023 11:38
Українську стрічку «Ля Палісіада» визнали найкращим фільмом Вільнюського кінофестивалю
Українську стрічку «Ля Палісіада» визнали найкращим фільмом Вільнюського кінофестивалю
Режисер фільму Філіп Сотниченко не зміг особисто прийняти нагороду, адже йому не дозволили виїзд з України.

Стрічка «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка стала найкращим фільмом Вільнюського міжнародного кінофестивалю Kino Pavasaris. Про це повідомила команда фільму у соцмережах.

Саме на фестивалі у Вільнюсі відбулася литовська прем‘єра фільму Сотниченка.

Продюсерка стрічки Валерія Сочивець повідомила, що режисер фільму не зміг особисто прийняти допомогу, адже його не випустили з України закордон.

«Шкода, що не випустили закордон, бо тут всі питають чому до цього випускали, а тепер ні! Сподіваюсь, що наступного разу нагороду за найкращий фільм буде приймати режисер!», — написала вона.

 

У 2016 році на Вільнюському кінофестивалі вже презентували одну з робіт режисера — короткометражний фільм «Син».

«Це свого роду підтвердження того, що ми з командою можемо викликати цікавість своєю творчістю. Нам дуже приємно і важливо, що в нашого кіна є прихильники», — сказав Філіп Сотниченко у коментарі «УП.Культура».

«Ля Палісіада» — це повнометражний дебют Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні у спадок від СРСР.

До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Зокрема, за даними лондонської Організації захисту прав людини, у 1996 році Україна була на другому місці в світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991 року в Українi було виконано понад 600 страт.

Сюжет розповідає про судового психіатра Олександра і його друга, слідчого Ільгара Сабітова, які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до скасування смертної кари, але лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого та сумнівається у прозорості системи правоохоронних органів.

Проєкт стрічки розробляли з 2019 року, а знімали протягом 2021-го. Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві та завершилися у грудні 2021 року. Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

Стрічку створили кінокомпанії «Віател» та «Сучасне Українське Кіно» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Постпродакшн профінансував Гетерборзький кінофонд зі Швеції.

У 2019 році на кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю фільм відзначили нагородою Руху солідарності за гендерну рівність від ООН. 

У лютому 2023 року фільм «Ля Палісіада» отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі.

Фото: La Palisiada / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY