detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
28.03.2023 10:48
Російський суд заочно арештував видавця «Медиазоны» Петра Верзилова
Російський суд заочно арештував видавця «Медиазоны» Петра Верзилова
Таке рішення ухвалили у справі про військові «фейки» через дописи Верзилова у соцмережах про злочини російських військових у Бучі.

Басманний районний суд Москви заочно арештував видавця «Медиазоны» та учасника російського андеграундного угруповання Pussy Riot Петра Верзилова у справі про військові «фейки» за мотивами політичної ненависті (пункт «д» частини 2 статті 207.3 КК РФ). Про це повідомляє сайт «Медиазона», у розпорядженні якого є ухвала суду.

Справу проти Верзилова порушили через два твіти та два дописи в інстаграмі із інформацією про вбивства у Бучі. Як вирішили слідчі, своїми публікаціями Верзилов «створив реальну загрозу формування у громадян неправдивої думки про цілі та задачі спеціальної військової операції». Дописи видавця «Медиазоны» розцінили як такі, що містять інформацію, «яка може призвести до необґрунтованого підвищення соціальної напруги і завдати шкоди інтересам Російської Федерації».

Крім цього, Верзилова звинувачують про те, що він не повідомив про наявність у нього канадського паспорту. Наприкінці грудня 2022 року Слідчий комітет вимагав заочно арештувати його у цій справі, однак суд відмовив, оскільки неповідомлення про друге громадянство — злочин, який не передбачає взяття під варту.

У листопаді 2021 року «Детектор медіа» повідомляв, що видавця «Медиазоны» Петра Верзилова оголосили в розшук. При цьому зазначалося, що Верзилова розшукують за статтею Кримінального кодексу, але не уточнювалося, за якою.

Наприкінці вересня 2021-го Петра Верзилова та «Медиазону» внесли в РФ до переліку «ЗМІ-іноагентів», а 12 листопада проти нього склали протокол за порушення закону про іноагентів.

У липні 2020 року щодо Верзилова порушили кримінальну справу через те, що він нібито не повідомив про наявність громадянства Канади з 2005 року. Адвокати медіаменеджера казали на це те, що про його другий паспорт було давно відомо з публікацій у ЗМІ.

У червні 2020 року Верзилова арештували на 15 діб за нібито нецензурну лайку.

Раніше «Медиазона» повідомило, що його видавець та учасник Pussy Riot Петро Верзилов перестав виходити на зв'язок та зник із арендованої квартири. До цього вранці він повідомив колегам, що двері його оселі хтось ламає. Російський «Інтерфакс» із посиланням на інформовані джерела повідомив, що Петра Верзилова доставили до Слідчого комітету, де він має дати свідчення у справі про заклики до екстремізму (стаття 280 КК). Справу начебто завели через «розміщення в соцмережах матеріалів екстремістської спрямованості». 

Коли Верзилов вийшов на зв'язок, то розповів, що слідчі цікавилися зв'язками з опозиціонером Олексієм Навальним. 

На виході з ОВС після допиту на Верзилова напав провокатор, після чого його знову затримали. На нього склали протокол про дрібне хуліганство (ст. 20.1 КоАП) і залишили на ніч у відділку поліції.

Нагадаємо, 27 липня 2019 року на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів у Мосміськдуму поліція затримала понад тисячу осіб. У ході цього поліцейські завдали ударів двом журналістам та заламали їм носи, один кореспондент отримав тілесні ушкодження в руки та голову, четвертий був побитий у поліцейському фургоні після арешту, а п'ятий отримав тілесні ушкодження від нападу поліції. 

Фото: Петр Верзилов / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY