detector.media
28.03.2023 09:27
Маєтки, квартири, угіддя та річковий порт: Журналісти Bihus.Info дослідили статки нардепа Нестора Шуфрича
Маєтки, квартири, угіддя та річковий порт: Журналісти Bihus.Info дослідили статки нардепа Нестора Шуфрича
Bihus.Info: Нерухомість нардепа записана на самого Шуфрича, його дружину, батька, сина, помічника, або ж компанії, якими володіють ті ж люди.

Видання Bihus.Info з’ясовувало, якими статками володіє, народний депутат, обраний від забороненої «ОПЗЖ», та соратник Віктора Медведчука Нестор Шуфрич.

Як йдеться у розслідуванні, родинні активи Шуфрича можна розділити на дві групи. Перша — персональні, власниками яких є або сам Шуфрич, або його дружина, батько чи син, або багаторічний парламентський помічник В'ячеслав Черепаня. Друга — корпоративні, власниками яких є компанії, записані в основному на тих же людей.

Зокрема, родина Шуфрича володіє чотирма маєтками у Конча-Заспі та Козині на понад 2 тисячі квадратних метрів нерухомості і більше гектара землі вартістю понад 250 мільйонів гривень. 

Один з маєтків площею майже гектар з виходом до води оформлений за договором дарування. Його орієнтовна вартість 120–130 млн грн.

Другий маєток площею 358 кв. м і 15 соток землі записані на дружину Шуфрича Катерину Майкову і її фірму.

Третій маєток перебуває у власності сина нардепа Олександра і розташований поруч із батьковим. Площа цього маєтку 300 кв. м, а його вартість становить близько 30 млн грн.

Четвертий маєток належить компанії, створеній батьком Шуфрича. Ця компанія згодом опинилася у власності кіпрської структури і жінки Тетяни Скакун, яка прописана в селі Харпачка на Вінниччині. На початку березня замість Шуфрича-старшого у компанію зайшов угорець Дьордь Штофа.

Крім того, в центрі Києва Шуфрич і його син володіють шістьма квартирами площею 430 кв. м, вартість яких може сягати 130 млн грн.

Крім того, Шуфрич має маєток у тимчасово окупованому Криму, він розташований поруч з маєтком Медведчука. Цей маєток переоформили після анексії Криму за російським законодавством, а записаний він на Дьордя Штофу.

Також родина нардепа має землю, квартири, будинки в Ужгороді. Наприкінці січня 2014 року батько Шуфрича став власником апартаментів в Одесі на 500 кв. м і двох паркомісць. У липні 2021 року син нардепа купив у місті три паркомісця і два нежитлові приміщення площею 630 кв. м. Загалом нежитлові приміщення Шуфричів можуть коштувати більше 100 млн грн.

Батько Шуфрича володіє також відпочинковим комплексом «Конюшня Бутенко» в селі Проців на Київщині. Ще частина землі та нерухомості записана на помічника нардепа Черепаню.

Сам Черепаня разом з братом Тараса Козака Богданом та дружиною Медведчука Оксаною Марченко є співвласником низки агрокомпаній, які орендують та обробляють тисячі земельних ділянок в Івано-Франківській, Тернопільській і Львівській областях. Серед них ПП «Галичина-Органік», «Галагробізнес-МЗ» та інші.

Із Шуфричем пов'язані також мисливські угіддя у Закарпатській, Сумській областях і посеред заповідної зони на Київщині площею у 49 тисяч гектарів.

Одним із найвідоміших активів, в якому фігурує Шуфрич, є «Київський річковий порт». Серед акціонерів порту є угорська компанія «St George Residence», яка належить родині вже згадуваного Дьордя Штофи. За словами журналістів, цікавила нардепа радше земля і нерухомість підприємства, а записаний цей актив на різних підставних осіб.

Нагадаємо, Нестор Шуфрич займає посаду голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова. «Рух Чесно» вимагає зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

Ексчленкиня комітету Тетяна Циба заявила, що Шуфрич не має морального права очолювати комітет свободи слова.

Водночас, нардеп «Слуги народу» та секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець заявив, що Шуфрич на цій посаді досить ефективний, добросовісно виконує свої обов’язки. 

Нестор Шуфрич в інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

Перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко сказав, що парламент може позбавити Шуфрича посади голови комітету з питань свободи слова і без його згоди. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY