detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
27.03.2023 17:29
«Київстар ТБ» повідомив глядачам, що показ матчу відбору на Євро-2024 був припинений за рішенням Суспільного. Суспільне це заперечує і вимагає спростування
«Київстар ТБ» повідомив глядачам, що показ матчу відбору на Євро-2024 був припинений за рішенням Суспільного. Суспільне це заперечує і вимагає спростування
Суспільне купило у Megogo права на матчі відбору тільки для показу у цифровому ефірі. Права на диджитал залишились у медіасервісу. Тому на інших ОТТ-платформах канали Суспільного змінили ефір.

У неділю, 26 березня, місцеві канали Суспільного показали перший матч відбіркового циклу футбольного Євро-2024.  Оскільки Національна телерадіокомпанія України  має права лише на показ у цифровому ефірі Т2 та у кабелі, то для IPTV/ОТТ у день проведення матчу Суспільне змінило параметри місцевих телеканалів, де транслюються матчі.

На платформі «Київстар ТБ» у час трансляції матчу (26 березня о 19.00) на «Суспільне. Київ» на екрані з’явилося повідомлення про те, що трансляція футбольних матчів припинена «за одноосібним  рішенням телеканалів "Суспільне"». Також сервіс розмістив електронну пошту телеканалів для надсилання скарг.

У коментарі «Детектору медіа» Костянтин Стрюков, генеральний продюсер суспільно важливого контенту та спеціальних проєктів Суспільного мовлення нагадав, що правовласником на показ футбольних матчів у кваліфікаційному турнірі Чемпіонату Європи є УЄФА, і пояснив, як купували права на матчі: «Megogo придбало ексклюзивні права на висвітлення та трансляцію матчів, зокрема за участю національної збірної України. Своєю чергою, Суспільне у Megogo придбало права на трансляцію матчів на місцевих каналах, а також на радіотрансляцію в ефірі "Радіо Промінь", що давало безплатну 100% технічну можливість для перегляду або прослуховування гри кожному українцю. Матч на наших телеканалах подивилися 373 тисячі глядачів (у віці 4+, міста 50 тис+). Водночас ексклюзивні права на показ у диджиталі має Megogo як офіційний мовник відбіркового циклу на чемпіонат Європи-2024».

 За його словами, після отримання погодження права на субліцензійний показ від Megogo, компанія повідомила глядачам, що матчі відбіркового туру транслюватимуть телеканали Суспільного.

Також Костянтин Стрюков сказав, що НСТУ завчасно повідомила провайдерів про обмеження, пов'язані з показом матчів, і про те, що Суспільне не має прав на показ на IPTV та ОТТ-платформах.

«Партнерам із "Київстар ТБ" про це було відомо, тож інформація про те, що "трансляція футбольних матчів відсутня за одноосібним рішенням Суспільного", — не відповідає дійсності. Колеги з "Київстар ТБ" мають розуміти, що означає дотримання та виконання договірних зобов'язань, особливо в частині реалізації отриманих від правовласника прав на трансляцію спортивних подій. Принаймні Суспільному про це відомо, і ми завжди дотримуємося умов договору. Залишається відкритим питання, чи було повідомлення "Київстар ТБ" помилкою або усвідомленою дією задля заподіяння шкоди репутації Суспільного мовлення. Ми звернулися до "Київстар ТБ" із вимогою надати роз’яснення та спростування попередньої інформації», — сказав Костянтин.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до «1+1 медіа», оскільки «Київстар ТБ» є партнерським проєктом медіагрупи.

Нагадаємо, у березні медіасервіс Megogo повідомив, що став офіційним мовником на відбірковий цикл до чемпіонату Євро-2024,  який пройде у червні-липні 2024 року в Німеччині.

Матчі показують місцеві телеканали Суспільного та медіасервіс Megogo. Суспільні канали покажуть матчі в ефірі, кабелі та супутнику, а в інтернеті — ексклюзивно на Megogo,  офіційному мовнику відбіркового циклу на Чемпіонат Європи-2024.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY