detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
27.03.2023 14:00
Війна змінює людей. Моніторинг інформаційних каналів 20–26 лютого 2023 року
Війна змінює людей. Моніторинг інформаційних каналів 20–26 лютого 2023 року
Прямий звинувачує українську владу у війні, Київ зустрічає Джо Байдена, медійники згадують початок повномасштабного вторгнення.

Рік тому — 24 березня 2022 року — «Детектор медіа» випустив перший моніторинг інформаційних каналів воєнного часу. На його обкладинці позував ведучий 24 каналу Артем Овдієнко зі штурмовою гвинтівкою, тривали бої за Київщину. Головна новина в цьогорічному матеріалі: до Києва приїхав Джо Байден. 

Рік тому ми описували, як Юрій Луценко приходить в ефір прямо з позицій. 21 лютого 2023 року він коментував війну на Прямому в ранзі капітана. Ми розповідали, як колишні канали Медведчука еволюціонували в нерафінованих патріотів. І це, як виявилося, був останній раз, коли хтось про них чув. Мовлення 24 каналу рік тому перетворилося на суміш «Єдиних новин» та блогінгу. І залишається таким досі. 

Сили оборони дали росіянам більше ніж відсіч і звільнили за рік практично половину територій, окупованих після 24 лютого. Українське телебачення вижило, проте не всі речі в ньому змінилися на краще. Рік тому ми раділи єдності та конструктивності, яку випромінювали канали Порошенка. Зараз вони повертаються до найгірших практик чорнухи. Рік тому наші медіа показували лише мертвих росіян, зараз «FreeДом» інтерв'ює «хороших». Досі триває марафон «Єдині новини», який поглинає українське телебачення.  

Сподіваємося, що в березні 2024 року цей матеріал називатиметься «Моніторинг інформаційних каналів після Перемоги». 

Байден in da house

«Байден довів, що яйця можуть важити кілограми й тонни», — ця цитата ведучої Світлани Орловської на Прямому чудово описує загальний настрій інформаційних каналів із приводу візиту президента США Джо Байдена до Києва. Медіа хвалили особисто хазяїна Білого дому, підкреслювали символічність події та не забували сміятися з Росії.

Мабуть, найбільше уваги візиту було на вже згаданому Прямому каналі. Військовослужбовець та екснардеп від «Народного фронту» Ігор Лапін вважав, що світ тепер готовий до перемоги України, і підкреслював: раз уже Байден приїхав, чого чекають інші? Ведучий Сергій Висоцький доводив, що демократ Джо Байден — більший «макієніст», ніж сьогоднішні республіканці. Народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина акцентувала на символічності візиту 20 лютого — на дев’яту річницю початку російської агресії. 

Ведучий 24 каналу Артем Овдієнко лаконічно описав приїзд Байдена запитанням до росіян: «Что с лицом?». Та додав, що головний меседж візиту: Росію не бояться, Україну не кинуть, Путін програє. А переконати Путіна у програші, мовляв, найважче. 

На «Еспресо» колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко назвав візит президента США в Київ «ляпасом Москві». Володимир Омелян, колишній міністр інфраструктури, сидячи на фоні кавунового прапора Сполучених Штатів, захоплювався: «Я щасливий, що ми живемо зараз в епоху Байдена [...] Добре, що ми маємо такого президента. Наразі це американський президент. Але я переконаний, що в нас буде теж наш президент, яким ми зможемо пишатися не менше»

 

Хтось сказав меншоварість?  

На «FreeДом» навіть дещо гіперболізували допомогу Байдена Україні. Ведучі вирішили, що після початку повномасштабного вторгнення президент США сам подзвонив та запитав: «Чим я можу допомогти?». Судячи з усього, це все ж Володимир Зеленський подзвонив колезі. Політичний коментатор Борис Тизенгаузен вважав, що російські пропагандисти істерять, бо президента Сполучених Штатів у Києві не обстріляли, але винити в цьому можуть тільки Путіна — тобто нікого. Також «FreeДом» виділився тим, що в його ефірі член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко похвалив українських залізничників за секретність візиту Байдена. 21 лютого українське іномовлення транслювало російською мовою промову американського президента в Польщі. 

До речі, щодо промов. Цього ж тижня Володимир Путін відзначився одразу двома виступами — зверненням до Федеральних зборів та промовою до Дня захисника Вітчизни. Але чи то Путін усіх задовбав, чи то його слова були аж настільки позбавлені сенсу, нічого особливого українські інформаційні канали в цих промовах не знайшли. Хіба що Борис Тизенгаузен на «FreeДом» підмітив, що президент Росії не прирівнює окупованих жителів України до росіян. А Кирило Мартинов, редактор «Новой газеты. Европа», так само в ефірі «FreeДом» вважав, що Путін своєю промовою намагався перетворити війну проти України на фонову річ. В усьому іншому, як вирішили українські телеканали, виступ Байдена у Варшаві був кращим. 

Річниця дев’ятирічної війни

Прикметно, що українські інформаційні телеканали (принаймні у прайм-таймі) не підготували нічого особливого до 24 лютого. Це був 366-й день повномасштабної війни. Проте до певних спогадів та саморефлексій медіа все ж вдавалися.

Найбільше подібного було на Прямому каналі, й почалося це ще 20 лютого — з дати початку російської агресії та розстрілу Небесної сотні. Ведучий Сергій Висоцький сказав, що вважає майданівців першими загиблими на війні. Український військовослужбовець та волонтер Мирослав Гай вирішив, що під час повномасштабної війни було спростовано міф про «проросійські» українські міста. 24 лютого в ефірі Прямого був народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк (запис недоступний на ютубі), який підбивав інші підсумки: із 16 депутатів, які рівно рік тому не з’явилися в парламенті, 12 уже втратили мандати. Також Железняк закликав не вірити (дослівно — «плювати в обличчя») всім, хто стверджує, немов наперед знав про вторгнення. 

В ефірі «Еспресо» згадувати торішні події випало дуету ведучих Віталія Портникова та Миколи Вересня. Серед іншого, Вересень порівнював реакцію на повномасштабну агресію в Києві (повстання) та у Львові (партизанщина). Військовослужбовець та народний депутат від «Голосу» Роман Костенко в цій же програмі згадував, як «подзвонив одному з великих наших командувачів і запитав, що у нас із Півднем? Він каже: а Південь ми про…».  25 лютого ведуча Анжеліка Сизоненко запитала в Олексія Гетьмана, майора запасу та ветерана російсько-української війни, чого нам не вистачило для перемоги? Гість як міг стримано відповів, що ми, взагалі-то, ледь встояли.

 

 Коли гість набирає повітря та хитає головою — це поганий знак

Відсутність у праймовому ефірі «FreeДом» та 24 каналу якихось значних рефлексій пояснюється тим, що 24 лютого всі транслювали пресконференцію президента Зеленського.

Прямий воює не в той бік

Чи є за що критикувати українську владу? Абсолютно, й журналісти повинні це робити. Чи найкраще серед каналів нашого моніторингу Прямий розповідає про війну та військових? Беззаперечно (хоча в «Еспресо» є рубрика Сергія Згурця, директора  Defense Express). Тепер, коли ми проговорили ці факти, додамо: Прямий знову шкодить Україні.

До початку повномасштабної війни, за винятком проросійських медіа, Прямий був найбільш деструктивним, кринжовим та піарним каналом, який моніторив «Детектор медіа». Ось вам типова цитата: «Виборці Зеленського готові прийняти з будь-якого конца». Проте, коли це стало екзистенційно важливим, позиція «Європейської солідарності» змінилася на конструктивну. Партія поводилася гідно навіть тоді, коли Арестович звинувачував Порошенка у війні, а влада без пояснень забрала у Прямого, 5-го та «Еспресо» цифрові ліцензії. Що ж, мабуть, у Порошенка вирішили, що рік — це достатньо. І тепер на Прямому знову лунає відбірне мочилово.

Політичний коментатор Дмитро Чекалкін натякає, що українська влада вбила нардепа Антона Полякова, бо він займався розслідуванням її корупції. Народний депутат Гео Лерос тупо цитує російську пропаганду: Володимир Зеленський виліз із бункера, коли отримав гарантії, що Путін не буде його чіпати. Також Лерос заявив, що сотні тисяч українців загинули через недбалість української влади. Це нагадує найгірші історії часів Порошенка, що Крим «здали», а не окупували.

Політичний пропагандист Тарас Чорновіл відрізнявся від українських проросійських пропагандистів тільки тим, що останні вже закрили рота й десь ховаються. А Чорновіл розповідає на Прямому: «Коли ми зараз говоримо про річницю війну, в мене найбільший біль знаєте в чому? Не в тому, що відбулося. А в тому, що вона не мала взагалі відбутися [...] До 2020 року ми б забулися, що таке війна, і над нами висіла б тільки одна проблема: у нас є Крим, який у нас окупований [...] Усе це сталося тільки через те, що хтось не захотів повірити, що буде війна. Хтось демонстративно показував якісь миротворчі кроки. Або здавав відверто Україну».

Із 2014 року росіяни витрачали величезні гроші, щоби канали Медведчука, канали Мураєва, спеціальні коментатори переконували українців, що це українська влада винна у війні. І не тільки тому, що всі «нацисти», а й зі стриманіших, начебто суто політичних причин: типу, «громадянська війна» не почалася б, якби київський режим не заборонив російську мову. Або війна б уже закінчилася, якби київський режим на ній не «наживався». Тоді ми називали людей, які таке кажуть, російськими пропагандистами. Зараз багато з них переховуються в Росії. Тарас Чорновіл точно вийшов із Партії регіонів?

 

  Тарас Чорновіл доводить на телебаченні, що у війні винна Україна

Протягом усього тижня Чорновіл генерував на Прямому бруд та брехню для одноклітинних. Що Ірина Верещук блокувала евакуацію з Маріуполя, аж поки місто не оточили. Що Зеленський сварив Україну з іншими країнами й через це Німеччина заморожувала нам військову допомогу. Що Джо Байден приїхав в Україну, бо не хотів бачити Зеленського в Польщі. Що Україні не дають літаки через те, що влада не бореться з корупцією. Також Тарасу Чорноволу належить ця цитата: «До 21 вересня [2022 року. — "ДМ"] у Путіна був варіант, де він міг чимось поступитися. А Зеленський на той момент так само танцював під тему: "не надо быть такими жадными, можна поділиться Кримом і Донбасом, десь там відступити"». 

Ні Володимир Зеленський, ніж жоден інший топовий український політик чи військовий ніколи не казали, що згодні поступитися хоча б сантиметром України. 

Інші цікаві цитати й події тижня

Пам’ятаєте цю маргінальну теорію змови, що в Путіна є двійники? Якось непомітно вона перетворилася на мейнстримну позицію на українському телебаченні. Про двійників президента Росії двічі згадував у марафоні «FreeДом» ведучий Олексій Ліхман. А ведуча 24 каналу Катерина Соляр не лише вирішила, що в Путіна є двійники; вона розповідала глядачам 22 лютого, що у зверненні до Федеральних зборів, промові на День захисника вітчизни та зустрічі з Шойгу брало участь три (!) різних Путіни. 

Ведучий «Еспресо» Микола Вересень на завершення спільного шоу з Віталієм Портников спробував, ем, пожартувати про колегу: «Ми православні в суботу собі можемо дозволити і випити. А ви іудеї…». Портников не оцінив. 

Сергій Лещенко на «FreeДом» стверджував, що доклав руку до зміни позиції Навального з приводу Криму. 

На «Еспресо» для обговорення проблем із роздачою повісток покликали юриста Ігоря Годецького. Він настільки критикував процес, що в якийсь момент, здається, взагалі заперечив його законність. Ведучому Сергію Згурцю довелося підсумувати розмову сподіванням «знайти баланс із реальністю». 

24 лютого, на річницю повномасштабної війни, в ефірі каналу «FreeДом» «російський опозиціонер» Леонід Гозман стверджував, що росіяни не підтримують повномасштабну війну проти України чи Путіна. Вони просто, ну, не сперечаються з владою, бо на неї не можна вплинути. І, мовляв, якщо влада в Росії зміниться на антивоєнну, то росіяни одразу почнуть підтримувати її. Нагадаємо, що відбілювання «хороших росіян» коштує українським платникам податків уже 370 млн гривень

На Прямому 24 лютого одразу після закінчення пресконференції президента Зеленського показали інтерв’ю з Петром Порошенком. Якщо у вас звело скули, то почекайте. Власник телеканалу включився на фоні гуманітарного вантажу й відповідав ведучій Світлані Орловській на запитання, чому займається благодійністю. Як на Прямому могли забути відповідь, якщо вже питали це під час іншого піарного інтерв’ю? За 18 (вісімнадцять) хвилин після закінчення цієї розмови в ефірі показали піарний сюжет про благодійність очільника «Європейської солідарності». 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY