detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
25.03.2023 00:18
Viasat World каже, що не має корпоративних чи комерційних зв’язків з Російською Федерацією
Viasat World каже, що не має корпоративних чи комерційних зв’язків з  Російською Федерацією
Очільник компанії каже, що новими власниками Viasat World є громадяни Великої Британії або ЄС.

Viasat World повідомляє партнерам, що не має жодних корпоративних чи комерційних зв’язків з Російською Федерацією. Про це йдеться в листі генерального директора компанії  Бенджаміна Грукока до провайдерів. Цей лист «Детектор медіа» отримав з трьох різних джерел.

Керівник відділу з продажів Viasat Україна Тетяна Кремень підтвердила, що це офіційний лист від компанії Viasat World.

У листі Бенжамін Грукок  каже, що у наслідок війни компанія провела реструктуризацію бізнес-операцій: «Включно зі зміною власника Viasat World і повним припиненням будь яких комерційних операцій у Російській Федерації». Після заяви регулятора, компанія вирішила викласти свою позицію щодо власної власності. Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення закликала провайдерів припинити транслювати Viasat World Limited, оскільки  компанія має зв'язок з державою агресором. І навела власне дослідження власності компанії.

«Viasat World — це британська компанія, зареєстрована в Англії та Уельсі з реєстраційним номером компанії: 03072386, зі штаб-квартирою та зареєстрованим офісом у Великобританії за адресою Chiswick Green, 610 Chiswick High Road, London W4, 5RU. Ми постійно знаходимося та зареєстровані у Великобританії з моменту заснування в 1995 році. Крім того, наш менеджмент та більшість наших співробітників знаходяться та працюють у Великобританії. Відповідно, усі світові канали Viasat ліцензовані та регулюються у Сполученому Королівстві (з ліцензіями на мовлення, наданими офіційним регулятором Великобританії Ofcom). Світові канали Viasat завжди транслювалися в Україну відповідно до Європейської конвенції про транскордонне телебачення (підписаної та ратифікованої Великобританією та Україною), - йдеться в листі компанії

Також компанія повідомила, що з  листопада 2022 року Viasat World тепер на 100% належить новій холдинговій компанії V World Holdings Limited, а кінцеві власники  -  менеджери компанії, які є громадянами Великої Британії або ЄС. «Про вищезазначені зміни у власності Viasat World також було повідомлено Ofcom (відповідно до застосовних положень та умов відповідно до відповідних ліцензій), а також Національну раду. До листопада 2022 року Viasat World справді належала кіпрській компанії Sabiero Holdings Limited («Sabiero»), але після того, компанія перейшла у власність менеджменту, це більше не так», - йдеться у листі Viasat World.

Дистрибуцію телеканалів Viasat World в Україні з 2008 року від імені Viasat World здійснює ТОВ «Віасат Україна» («Віасат Україна»). За інформацією Нацради, у структурі власності української компанії залишилась Sabiero Holdings Limited, яка пов’язана з державою-агресором.

Однак гендиректор Viasat World у своєму листі до провайдерів повідомляє, що 16 березня 2023 року Viasat World і Sabiero підписали юридично обов’язкову угоду купівлі-продажу акцій («SPA»), в якій було погоджено, що всі акції, що залишилися, належать Sabiero у «Viasat Україна» передати з Sabiero на Viasat World. «Отже, 100% акцій Viasat Україна тепер продано Viasat World, при цьому Сабіеро більше не зберігає жодної частки власності у Viasat Україна (і, як було підтверджено раніше, Сабіеро також більше не має жодної частки власності у Viasat World)», - йдеться в листі, - «Після підписання угоди купівлі-продажу акцій Viasat Україна, Viasat World та наші юридичні радники (Baker Tilly (Україна)) зараз терміново займаються виконанням необхідних формальностей для офіційної реєстрації зміни власника у відповідних органах влади в Україні. Це вимагає доставки ряду оригінальних документів в Україні (що зараз займає більше часу, ніж зазвичай зі зрозумілих причин), але ми продовжуємо сподіватися, що документи прибудуть до Києва наступного тижня, а передача акцій буде негайно зареєстрована».

У листі також йдеться, що вся ця інформація була надіслана регулятору 22 березня напередодні засідання, коли Нацрада висловила свою позицію щодо каналів Viasat.

Нагадаємо, 15 вересня 2022 року  Нацрада запропонувала оновлений перелік іноземних каналів, дозволених для ретрансляції. Однак каналів Viasat у переліку не було. З приводу їх відсутності  член Нацради Максим Онопрієнко сказав: «У структурі власності Viasat є російська компанія “Бэринг Восток” Компанія  повідомляла, що ці місяці працювала над зміною структури. Ці зміни вступлять в силу 30 листопада. Коли вступлять у силу, ми їх розглянемо. Ми не маємо робити виняток для каналів Viasat». У попередньому списку  було одинадцять каналів Viasat (TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Premiere, ViP Comedy та ViP Megahit, Viasat Explore, Viasat History та Viasat Nature тощо).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY