detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
24.03.2023 16:21
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 березня 2023 року
Російська паперова зброя та мобілізація.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер»,  «1+1».

Виконуючий обов'язки керівника Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони Андрій Шаповалов говорив в ефірі «Інтера» про російську пропаганду. Зокрема, фейкові листи, які надходили на адреси французських політиків нібито від українських бійців на Бахмутському напрямку. Шаповалов вважає, що такими вчинками росіяни намагаються довести світові, що Україна програє й немає сенсу їй допомогати. Водночас він говорить, що  автори цих фейків намагаються тиснути на жалість іноземців. Цікаво, що Андрій Шаповалов вийшов на зв’язок зі студією за кермом. І ведучий наголосив, що йому варто припаркуватися, аби все було добре. 

Ольга Романова, правозахисниця, засновниця фонду «Русь сидяча», розповідала про ув’язнених російських тюрем, які воювали проти України. Коментаторка описувала, що, коли ці люди повертаються додому, деякі з них заробляють кримінальні справи за розповсюдження наркотиків чи нанесення тілесних ушкоджень. Проте місцеві прокурори, за словами Ольги, бояться вести справи проти так званих «героїв СВО», а потерпілі відмовляються від обвинувачень. Зокрема, і через російський закон про «фейки» проти учасників війни проти України, який передбачає до 15 років позбавлення волі. 

Ян Матвєєв, російський воєнний аналітик, був онлайн-гостем у блоці «FreeДома». Він говорив про те, як Кремль лякає світ снарядами зі збідненим ураном, що планують надати Україні. І стверджував, що в самої Росії, попри пропаганду, подібна зброя є хіба що на папері. 

Російський політемігрант, лідер громадського руху «Говоріть голосніше!» Ян Сидельников у  блоці «FreeДома» говорив про мобілізацію в Росії. Спікер назвав її «тихою» і підтвердив, що чимало мобілізованих вже «повернулися додому в поліетиленових мішках». Ті мобілізовані, які зараз навчаються вбивати українців, поїдуть на фронт в травні, каже Сидельников. Щодо меж мобілізації, то спікер нагадав, що згідно з указом президента Путіна, мобілізувати мають начебто 1 мільйон людей. Він вважає, що тільки, коли вбитих буде понад 500 тисяч, тоді щось може змінитися в російському суспільстві. Зараз загиблі військові особливо не впливають на суспільні настрої.


Спеціальний кореспондент проєкту розслідувань «Система» Валерій Панюшкін стверджував, що у росіян розділилися погляди щодо ситуації у країні. Зокрема це стосується медиків, яких наразі не зачепила масова мобілізація. Люди не хочуть сваритися на політичному підгрунті, тож, за його словами, у медзакладах повисла тиша.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY