detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.03.2023 10:20
Олександр Ткаченко: УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської Лаври. Угода про користування закінчується 29 березня
Олександр Ткаченко: УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської Лаври. Угода про користування закінчується 29 березня

Представники Української православної церкви Московського патріархату почали процес виїзду з Києво-Печерської Лаври. Договір на використання монастиря закінчується 29 березня. Наразі в монастирі працює комісія, яка перевіряє стан збереження пам’яток.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в етері телемарафону.

«Процес виїзду відбувається. Це може засвідчити будь-який перехожий в Лаврі. Вивозять бойлери, столи, стільці. Якийсь процес розпочався. 

Зараз працює міжвідомча комісія, яка має зафіксувати стан збереження нерухомого і рухомого майна, музейних експонатів, які знаходилися в користуванні УПЦ МП. Як тільки комісія завершить свою роботу, можна буде чітко сказати, що було не так», — сказав міністр.

Він додав, що запевнення очільників УПЦ МП, що вони не збираються покидати територію Лаври, не відповідають дійсності — «тобто потроху вони виїжджають».

За словами міністра, процес виїзду контролюється, на місці перебувають представники МВС та СБУ, на виїзді з Лаври відбуваються перевірки.

Ткаченко запевнив, що якщо комісія виявить, що у Лаврі чогось не вистачає, то представники УПЦ МП нестимуть відповідальність згідно із законом.

10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Того ж дня міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату повинні наприкінці березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври, а сама УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на виселення немає. 

20 березня члени синоду УПЦ МП на чолі з митрополитом Онуфрієм пробували зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, утім на Банковій заявили, що президент не планує зустрічатися з делегацією синоду. Після цього вони опублікували звернення до президента, в якому закликали не забиратив них Києво-Печерську лавру.

З 21 березня ченцям і вірянам УПЦ МП заборонили заходити у ближні печери Києво-Печерської лаври через роботу там комісії, яка оцінює збереження культурних цінностей, зокрема мощей святих. Закрили доступ й до кількох храмів поблизу печер. 

При цьому у Кремлі заявили, що рішення української влади не продовжувати оренду території Києво-Печерської лаври для представників УПЦ МП «підтверджує правильність проведення спецоперації в Україні». Через розірвання договору з УПЦ МП на користування Києво-Печерською Лаврою глава Російської православної церкви Кирил Гундяєв поскаржився на Україну папі Римському Франциску, іншим лідерам християнського світу та главам низки міжнародних організацій.

Голова Православної церкви України митрополит Епіфаній запевнив, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не буде закрито, мовою богослужінь буде давня слов’янська разом із сучасною українською мовою, а всі з нинішніх ченців у Лаврі, хто згідно з канонами і Томосом відкине «беззаконну владу Москви», продовжить своє служіння в монастирі.

Нагадаємо, напередодні Нового року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив УПЦ Московського патріархату, що з 1 січня не продовжуватиме з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою у Верхній лаврі.

26 грудня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «не забирати ці храми».

Вже 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули у користування державі. Митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ, не з'явився на останнє засідання комісії. Проте відмова підписувати не є перешкодою для повернення майна.

Після цього глава Православної церкви України Епіфаній провів вже два богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври — на Різдво 7 січня та на Богоявлення 19 січня.

Торік 12 листопада у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію. Церковний хор співав пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь». Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є богослужбовим піснеспівом, і назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії. Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії у Києво-Печерській лаврі. 

Після цього інциденту, починаючи з листопада 2022-го, СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Крім того, за даними української розвідки, служителі РПЦ закликають своїх вірян поповнювати лави російських окупаційних підрозділів, а за інформацією журналістів «Слідство.Інфо», РПЦ відіграє одну з ключових ролей у масовій депортації та розселенні українців, готуючи медіаплани для поширення повідомлень про «благодійність».

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

27 грудня Конституційний суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її приналежність до Росії, таким, що відповідає Конституції. В УПЦ МП заявили, що не збираються змінювати свою назву після рішення Конституційного суду.

Крім того, 20 січня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, якими керують з держави, що здійснює збройну агресію проти України.

За даними КМІС, 54% українців пдтримують повну заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Ще майже чверть українців думають, що держава має наглядати та контролювати діяльність УПМ МП, але не забороняти її.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY