detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
23.03.2023 12:38
Нацрада видала ліцензію каналу Міноборони. Ілларіон Павлюк хоче зробити з нього Discovery Mіlitary
Нацрада видала ліцензію каналу Міноборони. Ілларіон Павлюк хоче зробити з нього Discovery Mіlitary
Канал буде доступний на супутнику та у кабельних мережах.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення видала на 10 років супутникову ліцензію під логотипом «Армія ТБ» Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України. Таке рішення регулятор прийняв 23 березня.

Під час засідання Нацради канал представляв продюсер, медіаменеджер та журналіст Ілларіон Павлюк. Він розказав, що ідею воєнного каналу він презентував у Міністерстві оборони.

«Зараз ми спостерігаємо, як суспільство дистанціюється від війни. Часто виникає питання, коли закінчиться війна. Таким чином ми сприймаємо війну як суб’єкт, який сам по собі колись закінчиться чи ні. Це небезпечно, бо ніби від мене як громадянина це не залежить. У суспільстві є або ейфорія ("котики-ЗСУ" все зроблять), або апатія ("війна триватиме роками"), а також страх мобілізації. Нам треба згуртуватися та закінчити війну», — сказав Ілларіон.

За його словами, новий канал має «розвіяти туман війни». Контент вироблятимуть медійники, які служать у ЗСУ: «Ми, медійники і військовослужбовці, дуже добре розуміємо, що таке безпека. Наша задача — поєднати безпеку та ефективне інформування».

Ядро каналу, як він розказав, — військовослужбовці. «Це канал  для них і про них. Вони мають розуміти, що їх підтримують, їх проблеми чують, їх перемоги бачать. Але при цьому весь контент має бути зрозумілий для цивільних».

Команда новоствореного мовника, за його словами, мріє про загальну аудиторію 18+.

«Військовослужбовці та дотичні до служби у війську — суттєва аудиторія, яка не зменшиться завтра. Нас точно дивитимуться ті, хто потенційно може прийти до лав Збройних сил. Потенційна аудиторія ширша, бо ми говоритимемо про важливі речі для всіх», — каже Ілларіон.

Він переконаний, що його команда  може дати «більше за інших матеріалів з фронту»: «У нас є фахові репортери з досвідом зйомки бойових дій під обстрілами. Таких репортерів 40 людей». Також він додав, що «якщо у війську є режисер, який працює водієм, то він більше користі принесе, працюючи режисером». Колектив каналу на 90% скрадатиметься з військових. Сам Ілларіон є головним продюсером. Також у команді: головний редактор Євген Самойленко, бренд-менеджер Остап Малашняк, головний режисер Володимир Рибась, продюсер інформаційних програм і спеціальних проєктів Роман Вінтонів і керівниця напрямку тренінгів Інна Руденко.

Формат каналу він схарактеризував як Discovery Military. Вже розроблено 12 концепцій майбутніх проєктів.

«Ми хочемо робити сучасний формат новин зі включеннями з зони бойових дій простих військовослужбовців. Аналітика та легка щоденна подача новин. Ми розвіюватимемо міфи, пов’язані з війною, ми говоритимемо, як живуть деокуповані міста, жартуватимемо з військовими так, як жартують вони, ми будемо розвіювати російську пропаганду. Ми хочемо говорити про ті події, які вже стали історією», — розказав Ілларіон Павлюк.

Заступник голови Нацради Олег Черниш розказав, що багато провайдерів цікавились цим каналом і хотіли взяти канал «Армія ТБ» у свої мережі: «Тобто цей канал буде доступний  не лише на супутнику, а й у кабелі».

Власником каналу є Міністерство оборони. Олег Черниш назвав кінцевим бенефіціаром та контролером директора Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України Віктора Грома.  

Після цього члени Нацради проголосували за видачу ліцензії каналу «Армія ТБ». канал мовитиме 24 години на добу. Ліцензія видана на 10 років.

Нагадаємо, виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина М’ясникова в коментарі «Детектору медіа» сказала, що  після набуття чинності нового закону «Про медіа» Міністерство оборони впродовж шести місяців повинне буде або здати ліцензію, або вийти зі складу засновників каналу. Такої ж думки й заступник директора Центру демократії та верховенства права, член робочої групи, яка працювала над законом «Про медіа», Ігор Розкладай: «Якщо вони отримають ліцензію, то за пів року виникне проблема зі структурою власності. За новим законом, вони можуть отримати хіба тимчасові дозволи». А такі дозволи надаються тільки на ефірне наземне мовлення, а не на супутник.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY