detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.03.2023 18:16
На Хмельниччині викрили ворожу ботоферму, яка поширювала фейки про війну проти України
На Хмельниччині викрили ворожу ботоферму, яка поширювала фейки про війну проти України
За даними СБУ, «послуги» ботоферми здебільшого замовляли представники російських спецслужб.

СБУ ліквідувала прокремлівську ботоферму у Хмельницькій області, яка розповсюджувала дезінформацію про ситуацію на фронті. Про це йдеться в повідомленні відомства.

«Понад 2 тисячі ботів "розганяли" дезінформацію про ситуацію на фронті і закликали українців ухилятися від мобілізації. Також проросійський осередок займався дискредитацією військово-політичного керівництва та підрозділів Сил оборони нашої держави», — поінформувала пресслужба СБУ.

За даними кіберфахівців, основними «замовниками послуг» ботоферми були представники російських спецслужб. Вони купували фейкові акаунти і використовували їх у соціальних мережах начебто від імені пересічних українців. Як зазначили в Службі безпеки, таким чином ворог намагався розхитувати внутрішньо-політичну ситуацію в західних регіонах України.

Правоохоронці з'ясували, що роботу ботоферми організовував ексміліціонер, мешканець Кам’янця-Подільського. Чоловік зберігав у власній квартирі спеціалізоване обладнання для створення ботів та щодня реєстрував сотні анонімних облікових записів. Оплату за ці фейкові акаунти колаборант отримував через російські електронні платіжні системи.

Під час обшуків СБУ вилучила комп’ютерну техніку із доказами організації ботоферми, сотні SIM-карт операторів мобільного зв’язку, а також спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення.

Зловмиснику планують повідомити про підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку). Наразі триває слідство для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, раніше житель Івано-Франківщини, який адміністрував телеграм-канал «Херсонська республіка», отримав тюремний строк. 

Основними «ньюзмейкерами» та спікерами цього телеграм-каналу були «керівник» окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо та його заступник Кирило Стремоусов.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY