detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.03.2023 16:20
Президент підписав закон про прозорість оборонних закупівель
Президент підписав закон про прозорість оборонних закупівель
Закон зобовʼязує публікувати в електронній системі звіт за результатами оборонних закупівель, якщо ті не становлять державної таємниці.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №8381 щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях.  Про це свідчить картка законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який пропонує зробити оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими, 7 лютого в першому читанні і 24 лютого в цілому. 2 березня закон скерували президенту, а 21 березня Володимир Зеленський повернув його зі своїм підписом.

Законопроєкт зобов'язує оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових.

Пропонується, щоб у звіті про оборонну закупівлю, укладеному без використання електронної системи, була детальна інформація про: державного замовника, назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціну за одиницю товару, ціну робіт, послуг тощо.

Також законопроєкт передбачає, що у звіті про закупівлі послуг з комплектами продуктів або послуг з організації харчування військових частин також має зазначатись ціна всіх складових: окремі найменування товарів із зазначенням ціни за одиницю та одиницею виміру, вартості окремих послуг.

Водночас «чутливу інформацію» — місцеперебування, ідентифікаційні дані держзамовника та постачальника товарів, виконавця, кількість, місця та строки постачань товарів, загальну ціну договору закупівлі товарів — пропонується не оприлюднювати.

Оприлюднювати звіт про закупівлю потрібно, якщо вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення дорівнює або перевищує 200 тисяч грн, а для робіт оборонного призначення — 1,5 млн грн.

Оприлюдненню підлягають усі зазначені дані, крім тих відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю.

Нагадаємо, законопроєкт ініціювали наприкінці січня за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців і зареєстрували у Верховній Раді 25 січня.

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

У відповідь  Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією. Міністр Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами назвав «інформаційною атакою».

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня».

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими» і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії». Міністр запросив деяких активістів, експертів та представників ЗМІ на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості оборонних закупівель.

Фото: Офіс президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY