detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
21.03.2023 16:02
Парламент ухвалив закон про засудження і заборону російської імперської політики і деколонізацію топонімії
Парламент ухвалив закон про засудження і заборону російської імперської політики і деколонізацію топонімії
Закон визначає правові засади засудження російської імперської політики в Україні, заборони пропаганди її символіки та встановлює порядок ліквідації символіки російської імперської політики.

У вівторок, 21 березня, Верховна Рада ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердив народний депутат фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович.

Володимир В’ятрович у себе на сторінці Facebook написав, що «зроблено вирішальний крок на шляху очищення України від маркерів «русского міра» і повної деколонізації нашого публічного простору». За його словами, цей документ – не менш важливий, ніж ухвалений у 2015 році закон про декомунізацію.

«Після того, як закон буде підписаний президентом і набуде чинності, звільнення українських міст і сіл від назв і пам’ятників, нав’язаних Росією, стане всеосяжним і незворотнім і відбуватиметься у чітких правових рамках. Ухвалений сьогодні закон визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів, хто, як і в які строки видаляє їх з публічного простору», — написав він.

У законі не тільки виписано значення термінів, наприклад таких, як «пропаганда російської імперської політики», а й визначено відповідальність за порушення законодавства про заборону виготовлення, поширення, а також публічного використання символіки російської імперської політики.

Нагадаємо, законопроєкт №7253 був зареєстрований у квітні 2022 року. Ініціаторами проєкту стали понад 50 народних депутатів. Проєкт був ухвалений після повторного другого читання (248 голосів за). Законопроєкт доопрацьовувався, і став набагато об’ємнішим, порівняно із документом, зареєстрованим рік назад. А також змінив назву.

Як писав «Детектор медіа»,  члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради на засіданні 17 березня 2023 року одноголосно підтримали проєкт постанови №9101 про Заяву Верховної Ради України «Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких» у редакції комітету.

Фото В. Сарахана/пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY