detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.03.2023 10:02
Майже 80% українців вважають, що російська влада та народ однаково відповідальні за війну проти України, — дослідження
Майже 80% українців вважають, що російська влада та народ однаково відповідальні за війну проти України, — дослідження
При цьому першочергову вину за війну українці схильні покладати все ж на керівництво Росії.

Абсолютна більшість українців вважає, що російська влада та російський народ однаково відповідальні за війну проти України.

Про це свідчать результати другої хвилі опитування «Окуповані території та Росія: бачення та ставлення українців» від Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії, презентовані напередодні в Українському кризовому медіацентрі.

Так, 79,8% респондентів погодились, що і російська влада, і російський народ однаково відповідальні за війну проти України.

При цьому першочергову вину за війну українці схильні покладати все ж на керівництво Росії. Так, на запитання, хто насамперед винен у розв’язанні війни проти України, 58,4% відповіли, що Володимир Путін, 41.8% — російські еліти і 32,7% — російський народ.

Водночас майже 50% опитаних вважають, що росіяни, які активно допомагають українцям (усередині Росії або за кордоном), меншою мірою відповідальні за війну в Україні. 

69,7% респондентів цілком або частково погодилися, що росіян можна називати такими дисфемізмами, як зокрема «орки», «свинособаки», «русня». 16,8% з цим частково або повністю не погодилися. 11,2% не визначилися.

Дослідження провела компанія «Інфо Сапієнс» у межах Омнібусу. Соціологи опитали громадян у форматі телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів з 11 до 23 січня 2023 року. Вибірка становить 1000 осіб віком від 16 років. Опитування не проводилось у АР Крим, м. Севастополь, а також в інших тимчасово окупованих Росією територіях України, де українські оператори не надають послуги мобільного телефонного зв’язку. Також опитування не охоплює українців, що виїхали за кордон. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

Нагадаємо, за даними соціологічної групи «Рейтинг», за рік повномасштабного вторгнення Росії віра у перемогу над російськими загарбниками серед українців зросла з 56% у 2021-му до 95% станом на лютий 2023 року. 

Крім того, за даними КМІС, майже дві третини українців переконані, що Україна повинна намагатися звільнити всю свою територію включно з Кримом.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY