detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.03.2023 14:20
Верховна Рада звільнила з посади міністрів Сергія Шкарлета та Михайла Федорова
Верховна Рада звільнила з посади міністрів Сергія Шкарлета та Михайла Федорова
Михайла Федорова планують призначити віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій. У відставку відправили також міністра стратегічної промисловості Павла Рябікіна.

Верховна Рада 20 березня проголосувала за відставку трьох міністрів — міністра освіти й науки Сергія Шкарлета, віце-прем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, а також міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Відставку Сергія Шкарлета підтримали 295 народних депутатів.

Напередодні перестановки в уряді анонсував прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Михайло Федоров відтепер опікуватиметься ще кількома напрямками, окрім діджиталізації. Його майбутня посада — віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України.

Міністром освіти планують призначити директора Малої академії наук і добровольця 95-ї бригади Десантно-штурмових військ Оксена Лісового. У 2012 році Лісовий отримав ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році — звання доцента. У 2021 році отримав звання «Заслужений працівник освіти України».

Посаду міністра стратегічних галузей промисловості обійме ексголова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Про аналогічні перестановки повідомляв ще 18 березня сайт Верховної Ради, посилаючись на слова голови фракції «Слуга Народу» Давида Арахамію.

Про те, що Сергій Шкарлет подасть у відставку, ще 17 березня  повідомила «Українська правда» з посиланням на трьох співрозмовників в органах влади.

Зранку 20 березня Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій підтримав відставку міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, повідомила секретарка комітету Наталія Піпа. 

Перед голосуванням у Раді 20 березня Сергій Шкарлет підтвердив у своєму телеграм-каналі, що йде у відставку.

Сергій Шкарлет очолював Міністерство освіти і науки з грудня 2020 року (з червня 2020-го у статусі т.в.о.). Тоді ж, у червні 2020-го, етичний комітет Національного агентства із забезпечення якості освіти виявив плагіат у чотирьох наукових публікаціях Сергія Шкарлета — запозичення без посилання на джерело. Наявність плагіату підтвердили також незалежні міжнародні експерти.

Міністр на це заявляв, що у нього є чимало запитань до Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зокрема й до складу комітету, методів і принципів його ухвалення.

У квітні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії Нацагентства, яке встановило в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат.

Фото: А. Нестеренко / пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY