detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
19.03.2023 11:28
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 березня 2023 року
Підготовка до контрнаступу, ордер на арешт Путіна, зміна тональності роспропаганди.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» коментатор-міжнародник Руслан Осипенко висловив думку, що Китай сьогодні не готовий до конфронтації із Заходом, але хоче створити інструменти для торгів із США. У візит Сі Цзіньпіна до Москви гість не дуже вірив, адже Росія, за словами Осипенка, потрапила у сформований Китаєм пояс сателітів, а сюзерени до васалів не їздять. 

Засновник Благодійного фонду «Закриємо небо України» Ігор Романенко говорив про підготовку Збройних Сил України до контрнаступу. На думку Романенка, контрнаступ був можливий раніше: Україна просила союзників про необхідне озброєння, але вони, мотивуючи «складною» українською зимою, перенесли контрнаступ на весну.   

Співзасновник проєкту StopFake Руслан Дейниченко зазначив, що останніми місяцями російські пропагандисти змінили тональність — припинили спростовувати, що Росія воює з Україною, і наввипередки закликають до застосування радикальніших методів. 

Голова Громадської Ліги «Україна - НАТО» Сергій Джердж говорив про очікування від саміту НАТО у Вільнюсі, нагадавши, що Україна — єдиний стратегічний партнер НАТО. Раніше їх було двоє, проте Росія сама себе видалила з цього списку. Наступний етап, на думку Сергія Джерджа, — вступ України до Альянсу. 

У блоці каналу «Інтер» політичний коментатор Володимир Фесенко підбивав підсумки десятої зустрічі в форматі Рамштайн, де, за словами гостя, вирішили знизити рівень політичного шуму й дискусійності, який був на попередній зустрічі, зокрема в контексті надання Україні танків. 

Виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини Олександр Павличенко коментував звіт Комісії ООН, яка звинуватила Росію в масштабних воєнних злочинах в Україні, проте не побачила ознак геноциду.

Політичний коментатор Михайло Шейтельман говорив про зустріч Путіна з підприємцями; самарського політика, який опублікував знущальне відео, де він слухає виступ Путіна, розвісивши на вухах локшину; скасування концерту в Лужниках до річниці анексії Криму — нібито через небезпеку теракту; а також поїздку Путіна до  Криму. На думку Шейтельмана, опиняючись на півострові, Путін стає легітимною воєнною ціллю для України. 

Голова партії «Лело для Грузії» Мамука Хазарадзе в інтерв'ю Ксенії Смирновій з циклу «На грані» прокоментував сучасний стан грузинської економіки.

У блоці каналу «1+1» головною темою стала видача Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Обоє, ймовірно, несуть відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації дітей.

Політичний коментатор Андрій Піонтковський назвав ордер Міжнародного кримінального суду колосальною подією й актом справедливості, який має величезне політичне і воєнне значення. А також «дуже своєчасним» ударом по очільнику Китаю Сі Цзіньпіню, який «якраз зібрався в Москву рятувати свого васала».  

На цю тему говорили також правозахисник Павло Лисянський, політичний коментатор Володимир Фесенко, заввідділом Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак і доктор історичних наук Юрій Фельштинський. На думку останнього «трибуналів ми побачим ще багато», як на міжнародному, так і на національних рівнях. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY