detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
18.03.2023 13:41
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 березня 2023 року
Зустрічі Путіна, «Міжнародний з'їзд русофілів», роковини бомбардування Маріупольського драмтеатру.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «1+1» колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко підбивав підсумки десятої зустрічі в форматі Рамштайн. 

Радниця голови Харківської облради Наталя Попова розповіла про наслідки ракетного удару по цивільній інфраструктурі Харкова 15 березня 2023 року.

Письменник і політкоментатор Михайло Шейтельман коментував ймовірні плани Кремля щодо поділу України на дві частини — за зразком Північної й Південної Корей. При цьому Шейтельман сумнівався, що «нині окуповані території через три роки не будуть окуповані». Мовляв, противника не можна недооцінювати, Росія проводить мобілізацію… «Війна в Боснії тривала три роки з сотнями тисяч загиблих, — згадав він. — Чим вона закінчилася? Сторони не змогли домовитися, війну закінчили США, чиї літаки розбомбили позиції сербів…» На цій песимістичній ноті ведучий Олексій Ліхман, вочевидь, вирішив за краще подякувати гостеві й закінчити розмову.

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова говорила про документування воєнних злочинів росіян й відповідальність, до якої слід притягти злочинців.         

У блоці каналу «Інтер» польський історик і політолог Лукаш Адамський коментував ліквідацію російської шпигунської мережі в Польщі. А також — польську допомогу Україні.  

Із радником міського голови Маріуполя Петром Андрющенком ведучі говорили про роковину авіаудару по Маріупольському драмтеатру.

Директор «Центру досліджень проблем громадянського суспільства» Віталій Кулик коментував міжнародну політику: ймовірність перемовин президента України Володимира Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, поїздку очільника Китаю до Путіна, візит до Москви президента Сирії Башара Асада. Щодо останньої теми, то Кулик вважав, що Асад всіляко підтримав вторгнення Росії в Україну, але після виведення майже всіх російських військових із Сирії Путіну нічим допомагати своєму сирійському другові, хіба що теплим словом.  

У блоці каналу «FreeДом» доцент Києво-Могилянської академії Дмитро Коваль пояснював, чи є остаточним висновок Комісії ООН, яка не виявила в діях Росії в Україні ознак геноциду, хоча й заявила, що Росія справді скоювала воєнні злочини. За словами Коваля, Комісія мала змогу дослідити обмежену кількість матеріалів: збір доказів проводити складно, доступу до Маріуполя та деяких інших місць немає тощо. У будь-якому випадку на рішення Міжнародного Кримінального Суду, коли він розглядатиме справу про геноцид, цей висновок Комісії ООН не вплине, резюмував юрист. 

Колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов коментував «Міжнародний з'їзд русофілів» у Москві, на якому оголосили про участь представників сорока двох країн, проте виступити дали лише п'ятнадцятьом, а потім швиденько повезли делегатів на екскурсію. Згадав Пономарьов і про  термінову позачергову зустріч Путіна з російськими бізнесменами. За словами гостя, напередодні з Союзу підприємців вийшло півтора десятки людей, аби уникнути цієї зустрічі. 

Російський політолог Дмитро Орєшкін стверджував, що російське суспільство прагне хоча б маленької «переможки» та радіє захопленню навіть крихітного села, не кажучи вже про збиття російськими винищувачами цілого американського безпілотника. Невдачі на фронті вже обнулили рейтинг міністра оборони Росії Шойгу, але невдовзі частину відповідальності почнуть покладати й на Путіна, вважає Орєшкін. Саме тому, на думку коментатора, затягування війни Путіну не на користь.                 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY