detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
17.03.2023 10:59
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 березня 2023 року
Оборона Бахмуту, Рамштайн-10, збиття росіянами американського безпілотника, трибунал для російських злочинців.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: група StarLightMedia, «Інтер», «FreeДом» 

У блоці групи каналів StarLightMedia політологиня-американістка Олександра Філіпенко коментувала зустріч президента США Джозефа Байдена і прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, під час якої, на думку гості, в першу чергу йшлося про війну Росії проти України та позицію Китаю. За сухими пресрелізами стояли серйозні розмови, впевнена Олександра Філіпенко. 

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук розповів про наслідки ракетного терору Одещини: вранці російські літаки Су-24 випустили в напрямку узбережжя чотири протирадіолокаційні ракети.

Спецпредставниця МЗС України з питань санкційної політики Олександра Василенко зазначила, що за станом економіки Росія зараз більше схожа на Іран чи Венесуелу, ніж на країни G20, до якої досі належить. Вплинули й відключення 50% російських банків від системи SWIFT, й обмеження цін на нафту, тобто технологічний розрив Росії з цивілізованим світом збільшується. Загалом санкції, за словами Олександри Василенко, — це системне тривале рішення, яке має накопичувальний ефект. 

Директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова говорила про вербування на війну проти України ув'язнених росіянок. «Русь сидяча», за словами директорки, і сама отримує листи від жінок з проханнями допомогти їм потрапити на війну. У російських тюрмах, особливо жіночих, ув'язнені перебувають у настільки нестерпних умовах, що в порівнянні з цим навіть війна видається їм благом. Причому створення таких умов є свідомою політикою російської влади, стверджує Ольга Романова. 

За словами Олега Гавриша, члена української робочої групи зі створення спецтрибуналу для розслідування злочину агресії проти України, до цієї групи незабаром приєднається тридцять третя країна. З липня начебто вже діятиме офіс групи, а до кінця нинішнього року або початку наступного спецтрибунал буде створено. 

Керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко говорив про оборону Бахмуту, а також очікування від десятої, ювілейної зустрічі в форматі Рамштайн, запланованої якраз на 15 березня. 

У блоці каналу «Інтер» про очікування від Рамштайну-10 і про збиття російськими винищувачами американського розвідувального безпілотника над Чорним морем говорили керівник Українського інституту морського права і безпеки Андрій Риженко та колишній постійний представник України при ООН, посол України в США (2020-2021) Володимир Єльченко. На думку Риженка, США дадуть відповідь на збиття БПЛА і вона буде відчутною для Росії. Володимир Єльченко, з іншого боку, зазначав, що США «ніколи не відповідають лінійно». У наступному блоці експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко назвав збиття американського безпілотника російською «провокацією задля демонстрації сили».     

Заступниця керівника проєкту «StopFake» Вікторія Романюк коментувала свіжу порцію російських фейків, зокрема щодо нібито поразки Збройних Сил України в Бахмуті. А також аудіозапис, на якому Джо Байден начебто каже про непереможність Путіна. Останній Вікторія Романюк назвала грубою підробкою, орієнтованою на російську аудиторію.  

У блоці каналу «FreeДом» колишній прем'єр-міністр Грузії (2012 рік) й очільник грузинського МВС (2004-2012 роки) Вано Мерабішвілі в інтерв'ю з циклу «На грані» Ксенії Смирнової говорив про те, що відбувається у Грузії: країна вже давно не асоціюється з реформами, за останнє десятиріччя близько мільйона грузинів емігрували тощо. На думку Мерабішвілі, люди, які досі пам'ятають, що було побудовано і зроблено за часів президентства Михайла Саакашвілі, знову за нього не проголосували тому, що виявилися неготовими жити «за західними зразками» — без хабарництва та інших ознак минулого.

Ведучий YouTube-програми «Зомбоящик» Ілля Шепелін припустив, що в російських пропагандистів настільки гнучкий хребет, що вони здатні за вказівкою з Кремля виправдати все, що завгодно, навіть повернення Україні Криму. Наприклад, приблизно таким чином: це, мовляв, була частина тіла з гангреною, яку довелося відрізати, щоб не зашкодити решті організму… 

Воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував публікацію у виданні The Washington Post, яке 13 березня написало про втрату Україною багатьох досвідчених бійців і сумніви в готовності Києва до весняного контрнаступу. За словами Коваленка, стаття поверхова й дуже схожа на ІПСО. Або ж є наслідком журналістської непрофесійності.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY