detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
17.03.2023 10:00
У Збройних силах пояснили відсторонення комбата після розмови з WP: Дозволу для інтерв’ю не було, озвучені втрати завищені
У Збройних силах пояснили відсторонення комбата після розмови з WP: Дозволу для інтерв’ю не було, озвучені втрати завищені
ДШВ: Офіцер «Купол» порушив низку керівних документів щодо публічного спілкування — дозволу на спілкування з пресою не отримував і надав відомості, що становлять державну таємницю.

У Десантно-штурмових військах підтвердили, що командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади «Купола» перевели на посаду у навчальному центрі. Це рішення пояснили тим, що «Купол» не мав дозволу від керівництва на спілкування з пресою, а втрати, які він озвучив журналістам, є суттєво завищеними.

Про це заявив речник ДШВ Валентин Шевченко у коментарі «Українській правді».

За словами Шевченка, ДШВ провели службову перевірку щодо командира батальйону «за фактом поширення в інтерв’ю недостовірної інформації».

Військові встановили, що офіцер ДШВ порушив низку керівних документів щодо публічного спілкування та зведення відомостей, що становлять державну таємницю.

Зокрема, статус обмеженого доступу має інформація про втрати під час боїв, яку озвучив «Купол» в інтерв’ю The Washington Post. Шевченко також заявив, що офіцер назвав «суттєво завищену» статистику втрат. 

За словами речника ДШВ, відповідно до стандартів армій країн НАТО, які впроваджено в Збройних Силах України, дозвіл на спілкування з медіа військовослужбовцю надає його командир. Шевченко запевняє, що «Купол» такого дозволу не отримував.

Крім того, у ДШВ наголосили, що 100% їхніх військовослужбовців, призваних за мобілізацією, пройшли базову та фахову підготовку перед призначенням на посади до військових частин. Підготовка військових відбувається як у навчальних центрах ДШВ, так і за кордоном.

Шевченко додав, що серед підлеглих «Купола» були військові, які пройшли курс підготовки у Великій Британії. Іноземні інструктори відзначали належну підготовку та мотивацію українських десантників, наголосив речник ДШВ.

Нагадаємо, напередодні «УП» з посиланням на джерела повідомила, що командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія із позивним «Купол» вирішили перевести на посаду заступника командира батальйону навчального центру після того, як він дав критичне інтерв'ю американському виданню The Washington Post. У відповідь на це комбат написав рапорт на звільнення.

Командир «Купол» був одним зі співрозмовників видання The Washington Post, разом із командувачем Сухопутних військ Олександром Сирським, одним із рядових бійців, анонімним українським чиновником та іншими. В результаті розмов газета написала, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців. Натомість недосвідченість новобранців і брак зброї і набоїв нібито зменшують оптимізм і ставлять під сумнів готовність України до весняного контрнаступу. 

Зокрема, «Купол» у розмові з журналістами сказав, що його підрозділ втратив вбитими чи пораненими чи не весь свій початковий склад, розповів про труднощі ведення боїв із недосвідченими бійцями та закликав приділяти більше уваги тренуванню нових солдатів.

Фото з фейсбук-сторінки Олександра Погребиського 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY