detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
28.02.2023 17:17
Верховна Рада хоче закріпити можливість тимчасово обмежувати користування інтернетом та мобільним зв’язком
Верховна Рада хоче закріпити можливість тимчасово обмежувати користування інтернетом та мобільним зв’язком
Йдеться про обмеження в окремих місцевостях, причому не лише під час воєнного стану, а й у мирний час.

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності рекомендував депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8185, який передбачає зміни до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню.

Серед законів, до яких пропонується внести зміни, і Закон України «Про електронні комунікації», у якому урядовці пропонують доповнити статтю 43 (Державне регулювання у смугах радіочастот спеціального користування) додатковою частиною. У ній йдеться: «Для забезпечення державної безпеки, громадської безпеки і порядку, протидії диверсійним проявам і злочинності підрозділами спеціальних користувачів радіочастотного спектра… можуть бути застосовані радіоелектронні засоби або випромінювальні пристрої спеціального призначення для тимчасового обмеження електронної комунікації (телекомунікації) в окремих місцевостях на час, необхідний для усунення загроз життєво важливим інтересам людини і громадянина, суспільства і держави з урахуванням мінімізації обмежень використання електронних комунікаційних мереж та/або послуг».

Іншими словами, парламентарі мають намір законодавчо закріпити можливість тимчасово обмежувати в окремих місцевостях користування інтернетом та мобільним зв’язком. При цьому тимчасові обмеження на користування мобільним зв’язком та інтернетом в окремих випадках пропонується встановлювати не лише під час воєнного стану (що є можливим та законним, дивлячись на те, як саме буде обмежено, яким чином дотримуватимуться процедури, тощо), а й у мирний час.

Фото: Mike MacKenzie / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY