detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
16.03.2023 17:17
Член Шевченківського комітету Ігор Панасов підтримує ідею запровадження нових номінацій премії. Але теж йде у відставку
Член Шевченківського комітету Ігор Панасов підтримує ідею запровадження нових номінацій премії. Але теж йде у відставку
Панасов не підписав спільну заяву членів комітету. Сьогодні зранку, ще до оприлюднення заяви, він написав заяву про свій вихід зі складу комітету.

Сьогодні, 16 березня, члени Комітету з Шевченківської премії опублікували заяву про те, що складають із себе повноваження. У заяві вони також наголошують, що не підтримують ідею доповнити вже у цьому році наявні номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу».

Серед підписантів заяви не було імені музичного критика, журналіста, а віднедавна й співзасновника Громадського руху UAniverse Ігоря Панасова.

«Детектор медіа» звернувся до нього із проханням прокоментувати сьогоднішню заяву членів Комітету з Шевченківської премії та висловити свою позицію щодо їхнього рішення скласти із себе повноваження.

У коментарі нашій редакції Ігор Панасов заявив, що підтримує ідею впровадити нові номінації до вже наявних в межах Шевченківської премії, а також повідомив, що сьогодні зранку написав заяву про свій вихід зі складу комітету.  

«Заява моїх колег з Комітету викликає в мене лише повагу, тому що вона принципова і по-своєму обгрунтована. Але я не підписав цей документ, тому що маю іншу думку щодо додаткових номінацій, які цього року запропонували вручити Голова Комітету Юрій Макаров та Офіс Президента, — сказав Ігор Панасов. — Я вважав і вважаю, що ця ідея могла бути реалізована так, що ані формальні процедури, ані репутація премії не постраждали б. Але після того, як члени Комітету майже тотально не підтримали цю іниціативу, а Голова Комітету заявив про складання повноважень, ситуація стала тупиковою. Я зрозумів, що працювати далі в таких обставинах не буде можливим. Тому я прийняв рішення залишити Комітет. І вже вранці сьогодні я поклав на стіл в Секретаріаті премії заяву про свій вихід. Я перший з членів чинного Комітету, хто зробив це».

Нагадаємо, у січні 2023 року Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився із фіналістами премії у 2023 році.

Однак 9 березня вперше за багато років не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Натомість про вручення премії згадали 10 березня на зустрічі президента Зеленського з діячами культури та мистецтва, на якій був присутній голова Комітету Юрій Макаров.

За інформацією пресслужби президента, Макаров сказав, що за час агресії Росії проти України з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож голова Комітету запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему.

Крім того, Макаров на зустрічі повідомив, що у двох номінаціях цьогоріч не було визначено переможця.

Відтак він заявив, що було б правильним відкласти оголошення і нагородження цьогорічних лауреатів і доповнити цей список іменами тих людей, які беруть участь у цій війні.

Як нові можливі дати нагородження він назвав річницю перепоховання Тараса Шевченка у Каневі 22 травня або ж День незалежності 24 серпня. Президент Зеленський підтримав ініціативу Юрія Макарова.

12 березня Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка все ж таки назвав переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво» та «Кіномистецтво».

13 березня Юрій Макаров оголосив, що подав у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. У коментарі «Детектору медіа» Макаров пояснив, що його рішення пов’язане зі скандалом довкола оголошення переможців цьогорічної Шевченківської премії та його ідеї про створення додаткових нагород для творів, написаних у 2022 році «про війну та на війні».

Сьогодні, 16 березня, члени Комітету з Шевченківської премії опублікували заяву про те, що складають із себе повноваження. Члени Шевченківського комітету Влада Ралко та Михайло Рашковецький оголосили про свій вихід зі складу комітету ще до оприлюднення заяви.  

Фото: Ігор Панасов / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY