detector.media
Вікторія Наместнік
«Детектор медіа»
16.03.2023 09:34
«Смішна дипломатія», «войовничі» Польща й Молдова та «неспівчутлива» Україна. Огляд російської дезінформації за 9–28 лютого 2023 року
«Смішна дипломатія», «войовничі» Польща й Молдова та «неспівчутлива» Україна. Огляд російської дезінформації за 9–28 лютого 2023 року
Впродовж трьох тижнів агітпроп поширював фейки й маніпуляції щодо міжнародних візитів Володимира Зеленського та Джозефа Байдена, планів Польщі й Молдови щодо України, а також паразитував на причинах і наслідках землетрусів у Туреччині й Сирії.

In English 

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За період із 9 по 28 лютого 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше ста двадцяти російських дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти поширювали своє, тобто російське, бачення причин і наслідків візиту Володимира Зеленського до Великої Британії та ЄС, візиту Джо Байдена в Україну, а також займалися «розлюдненням» українців на тлі землетрусів.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня, 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, 10–16 січня, 17–23 січня, 24–31 січня, 1–8 лютого, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

На початку лютого на південному сході Туреччини й на території Сирії стався землетрус, через який загинули десятки тисяч людей. Російська пропаганда, скориставшись трагедією, розповідала, що це Європа нібито наслала на Туреччину землетрус. Цей меседж поширювали в соціальних мережах і телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. Мовляв, Європа «запланувала катаклізм», щоби покарати Туреччину за її ставлення до Росії та навмисно застосувала «тектонічну зброю». Насправді існування «тектонічної зброї» — це бездоказова конспірологічна теорія.

Також пропагандисти стверджували, що президент України звернувся до постраждалих від землетрусу турків і попросив у них військову техніку. Мовляв, замість співчуття і слів підтримки Зеленський проявив «лицемірство» й вимагав іще більше зброї. Для «підтвердження» поширювали фейковий скриншот із твітера Зеленського, в якому йшлося, що «Туреччина зможе подолати трагедію, а постачання зброї не припиниться». Все це — вигадки пропагандистів. Володимир Зеленський не лише вшанував пам’ять жертв землетрусу, а й підписав Указ про надання гуманітарної допомоги Туреччині. Крім того, Україна відрядила вісімдесят рятувальників та спецтехніку ДСНС для допомоги з ліквідації наслідків землетрусу. Подібна дезінформація — типова ілюстрація тактики російської пропаганди з розлюднення ворога: «злочинної» Європи та «неспівчутливої» України. 

Також пропагандисти розповідали, що телеграм-канал бригади «Азов» нібито публікує расистські дописи, радіє смертям дітей та принижує жертв землетрусу в Туреччині. Пропагандисти наголошували, що саме проти такого «нацизму» Росія бореться в Україні. Насправді згадані повідомлення були опубліковані в телеграм-каналі AZOV Ukraine Supporters, який не має жодного стосунку до бригади «Азов». Автори каналу регулярно публікують власні конспірологічні дописи та репостять їх з інших каналів. Наприклад, тут можна знайти непідтверджені англомовні дописи про нібито «українських нацистів» чи припущення, що землетрус у Туреччині штучно створений Сполученими Штатами.

На тлі новин про візит українського президента Володимира Зеленського до Великої Британії, Франції й Бельгії в анонімних телеграм-каналах поширювали чимало дезінформаційних меседжів, за допомогою яких Росія нав’язує аудиторії власне трактування подій. Зокрема, писали, що:

— візитом Зеленського відволікають увагу від ситуації в Бахмуті;

— поїздкою Зеленського по Європі «гасять» корупційний скандал в Україні;

— Зеленський перестав бути «бункерним правителем» після того, як спростували міф, що Путін хоче його вбити;

— Зеленський у 2023-му буде більше їздити Європою, зокрема через вибори;

— Зеленський сфотографувався на тлі британського танка — це максимум того, що він може отримати від поїздки;

— візит до Європарламенту не матиме результатів;

— також були меседжі,  в яких висміювали особисто Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що насправді другий закордонний візит Володимира Зеленського від початку повномасштабного вторгнення видався історичним: українського президента вшанував аудієнцією британський монарх, а Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії. Президент Франції нагородив Володимира Зеленського орденом Почесного легіону — найвищою нагородою у Франції, яку можна отримати за цивільні заслуги.

Однак у телеграм-каналах поширювали повідомлення, що нібито після візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона британські газети Evening Standard і The Times на перших шпальтах опублікували карикатури на нього. Ці обкладинки — фейкові. І їх використовували, щоб дискредитувати результати міжнародної співпраці та підтримки України.

У лютому чимало російських вкидів стосувалися Молдови. Зокрема, пропагандисти писали, що тодішня прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця в інтерв’ю для Financial Times підтвердила, що українська армія перепродає зброю. Мовляв, Україна «розкидається зброєю», займається різноманітними махінаціями, зокрема й контрабандою. Насправді в інтерв'ю йшлося, що через війну проти України ризики контрабанди зброї значно зросли, але жодних доказів чи навіть конкретних звинувачень у матеріалі немає. 

Також у телеграм-каналах поширювали повідомлення, нібито Наталія Гаврилиця зізналася, що, крім зброї, до Молдови контрабандою завозять і українські донорські органи. Мовляв, Молдова стала справжнім «чорним ринком» для збуту органів поранених українських військових. Однак Наталія Гаврилиця не говорила такого, ці слова вигадали пропагандисти. 

Крім того, агітпроп розповідав, нібито Румунія та Молдова будують дорогу для перекидання сил НАТО в Одесу. У дописах посилались на слова міністра транспорту та інфраструктури Румунії. Насправді, за підсумками зустрічі міністрів інфраструктури Румунії та Молдови, представництво Румунії повідомило, що обидві країни розглядають можливість продовження румуно-молдовської траси до Одеси. Проте немає жодних підстав стверджувати, що траса необхідна для «перекидання сил НАТО в Україну» або що дорога будується в межах військової допомоги Україні. 

Також пропагандисти підживлювали свої стандартні польсько-українські наративи. Зокрема, стверджували, що Польща нарощує військову міць не для оборони від Росії, а для захоплення України та подальшого придушення повстань у «повернутих»  областях. У дописах пропагандисти, апелюючи до авторитету, посилались на польське видання Niezalezny Dziennik Polityczny, яке насправді постійно публікує фейки. Російські ресурси поширили «авторську думку» з цього сайта як журналістське розслідування. Жодних інших підтверджень немає. 

Одночасно, за версією агітпропу, військові навчання в Польщі мають переконати польських бійців наступати на Москву та Калінінград. У повідомленнях ішлося, що Польща не лише готується завойовувати захід України, а й намагатиметься відтяти частину Білорусі чи Росії. Мовляв, президент Польщі Анджей Дуда хоче реалізувати план відновлення територій Речі Посполитої та робитиме для цього все можливе. Звісно, все це — лише безпідставні вигадки пропагандистів, засновані на тактиці віддзеркалення російських імперських амбіцій. 

Також пропагандисти писали, що поляки нібито намагаються дистанціюватися від війни в Україні. Як «доказ» поширювали фото рекламного щита з написом польською «To nie jest nasza wojna» («Це не наша війна») на тлі українського та російського прапорів. Ці світлини відфотошопили, такої реклами насправді не було. 

Крім того, пропагандисти стверджували, що ставлення багатьох поляків до українців погіршилося. Мовляв, більшість українців розмовляє російською та хизується дорогими автівками, що є характерним для «русского мира». І через це поляки нібито відчувають ворожість до окремих категорій українських біженців. Нагадаємо, що результати соціологічних досліджень відрізняються від версії агітпропу: у січні 2023 року 80% опитаних поляків мали позитивне ставлення до біженців з України. Негативно українців сприймали 8% респондентів, нейтрально — 12%. Агітпроп систематично спотворює уявлення про громадську думку, щоби створити ілюзію, що українців ніхто не підтримує і вони невдовзі залишаться сам на сам із Росією.

Ще однією темою лютого для пропагандистів стала можлива участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. Проти цього висловились сорок країн, зокрема й Україна. Тому пропагандисти почали поширювати меседжі, що недопущення російських і білоруських спортсменів до Олімпіади — це расизм. І що спортсменів дискримінують, оскільки не дають змоги брати участь у міжнародних змаганнях навіть під нейтральним прапором. Крім того, пропагандисти писали, що уряди втручаються у спорт, замість займатися справами державної ваги. 

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету 28 лютого 2022 року справді рекомендував міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів «не запрошувати та не допускати участі російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях». Таке рішення пов’язане з повномасштабним вторгненням Росії в Україну й у жодному разі не може кваліфікуватись як расизм, оскільки не ґрунтується на расових ознаках. Пропагандисти використовують підміну понять, щоб зобразити росіян і білорусів жертвами. 

Також пропагандисти поширювали нібито нову обкладинку німецького гумористичного журналу Eulenspiegel, на якій представники ЛГБТІ-спільноти та українці тримаються за Олімпійські кільця з написом: «Перетягуємо канат під час Олімпійських ігор!». Ця обкладинка — фейкова, її мета — показати, що Україна «перетягує канат на себе», щоб отримати більше уваги.

На тлі новин про приїзд американського президента Джо Байдена в Україну в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, також з’явилося чимало дезінформаційних вкидів:

— Байден приїхав повідомити, що «зливає» Україну;

— повітряну тривогу ввімкнули заради «картинки», щоб налякати президента  Байдена;

— візит Байдена — лише самопіар для Байдена й Зеленського;

— Байден приїхав «карати» Офіс президента;

— Байден «нівечить церкви» власною присутністю.

Агітпроп також намагався дискредитувати візит Байдена тим, що, виступаючи в Польщі, американський президент нібито пообіцяв Україні «важкі часи». Мовляв, спічрайтери Байдена намагалися побудувати його виступ у Варшаві як промову переможця, проте нібито вийшла лише фіксація проміжних результатів «конфлікту» Заходу та Росії, в якому Україні відведено роль інструмента. У такий спосіб російська пропаганда підживлює наративи про «зовнішнє управління» Україною та «війну Росії з Заходом на території України». 

Також пропагандисти розповідали, що перед візитом Джозефа Байдена киянам нібито  роздавали інструкцію зі вказівками, як правильно комунікувати з американцями, що можна робити, а що — ні. Для підтвердження поширювали світлини «пам’ятки». Ці повідомлення — вигадка принаймні тому, що заздалегідь про зустріч із президентом США українське керівництво не повідомляло.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY