detector.media
Анна Сердюк
для «Детектора медіа»
15.03.2023 13:00
Купіть студентам пасочки: три гри для навчання новачків у радіожурналістиці та подкастах
Купіть студентам пасочки: три гри для навчання новачків у радіожурналістиці та подкастах
Аудиторія радійників або авторів подкастів часто змушена додумувати — без фото та відео всю картину зображає тільки голос ведучого, і часом він скупий на деталі. Але це можна натренувати. Ділюся тим, що допомогло нам.

У 2023 році Вільному радіо виповнюється п'ять років. Ми створили це медіа в Бахмуті, щоб там були україномовні локальні новини (онлайн та по радіо). Завдяки грантовій підтримці ми зростали та розвивалися всі ці роки. Утім, є те, що грошима не вирішиш, — нам потрібні були журналісти в Бахмуті, а їх просто фізично не існувало. Тому ми вирішили виховувати команду з нуля. До 2022 року всі в команді отримали першу роботу в медіа саме в нас. Після повномасштабного вторгнення Росії наша редакція була змушена виїхати з міста. Зараз ми віддалено пишемо новини на сайт, ретранслюємо на нашій хвилі марафон «Українського радіо» та лише додаємо унікальні програми від редакції, які записані вже без професійної студії. 

П’ять років тому в місті просто не було радійників. Тому я брала людей «з нуля». Двоє освітян, бариста й онлайн-аналітик мали якнайшвидше навчитися писати короткі новини та, що складніше, сюжети з подій. На старт у професії був місяць, тож довелося бути ще тим аніматором і знаходити всі можливі способи для формування головного — розуміння важливих і зайвих деталей. У цьому допомогли ігри. 

Етап перший. Я купила в редакцію пасочки. І пару годин ми провели з ними, щоб навчитися буквально намацувати деталі. 

Як працюють пасочки та чим вони допомагають

Слухач аудіо фактично «незрячий», у подкасті або на радіо немає можливості ілюструвати потрібне наочно (з фото або відео). Але з незвички люди про це забувають. 

Попросіть новачка заплющити очі й дайте в руки невідому пасочку. Нехай опише її для тексту вголос: яка її текстура, як багато вигинів, чи є впадини, чи є якісь особливості, чим пахне. Якщо після всього не зрозуміло, що ж це в руках, взагалі прекрасно. Після здогадок можна розплющувати очі й додавати те, що неможливо було зрозуміти досі: колір (чи скільки їх), схожість із чимось,  конкретна назва. Усе це — складові одного пазлу. Якщо на це не зверне увагу радійник — картинка слухача може не скластися.

Порівняйте, наскільки легко уявити описане нижче: 

  1. У Київ привезли оригінал всесвітньо відомої картини «Прогулянка» Клода Моне. Це родзинка нової виставки в Художньому музеї. Побачити її можна до 1 липня.
  2. Подивитися в очі загадкової дівчини з зеленою парасолею від Клода Моне можна буде в Києві. Всесвітньо відому картину «Прогулянка» виставлять у Художньому музеї. В Україні цей твір часто перемальовують початківці широкими мазками, тож обличчя навіть для картин за номерами роздивитися важко.  А от тепер зблизька на метровому полотні можна буде роздивитися деталі образу дівчини в білій сукні посеред поля з позаминулого століття. На додаток, попри імпресіоністські часті мазки, вдасться роздивитись емоцію, з якою таємнича незнайомка позувала художнику.  Виставка працюватиме до 1 липня.

Та ж схема опису буде корисна також для відкриття муралів, новин про реконструкції будівель, відкриття нових прогулянкових зон чи парків тощо. Я свідомо не додаю тут травматичніші приклади, але там також деталі опису допоможуть. 

Скільки поверхів було у будівлі? А ввечері після всього було світло хоч в одному вікні? А був вітер? А він розносив щось двором, де все сталося?

Питань може бути безліч, і це все — про деталі, які можна побачити. Принцип працює, навіть якщо писати, спираючись на чужі фото й відео, які не побачить слухач. 

Рольові ігри — це не лише про ліжко, вони допоможуть в університеті

Варіант другий. Пограйте в інтерв’ю. Гра — це гіперболізація для практики уваги. Але вона вчить, показує, як може бути, до чого можна придивитися. Дайте можливість новачкам тренуватися на викладачі або інших студентах.  Вигадайте людину, у якої беруть інтерв’ю, і додайте трохи деталей. Якщо про деталь не питають — найкращу історію персонажа не розповідайте.

Наприклад: сьогодні я велосипедистка, яка з самого Парижа приїхала на велосипеді в Бахмут, веду блог і збираю гроші для українських дітей за час подорожі. Про що ви мене запитаєте? Орієнтуйтеся на фото 1, щоб розуміти, як я виглядаю, та знайдіть історії, варті заголовку. 

Заздалегідь вигадайте відповіді на певні деталі свого образу, а розповідайте додаткові класні історії тільки якщо запитають прямо.

Деталі на фото — це м’який ніс на шоломі та пінеточки (перший — із параду клоунів проти використання тварин у цирках у Польщі, а другі — подарувала пара з села, бо мені довелося терміново приймати там пологи, і ми врятували мати та дитину). 

Я не розповім ці історії на питання «що було цікавого?». А от «у вас на шоломі тримається клоунський ніс, звідки він, чому ви возите його з собою?» — спрацює. 

Після кількох раундів таких ігор новачки починають звертати увагу тільки на нове, а схема трохи руйнується, тому час переходити до наступного етапу:

  1. Аналізуйте разом хороші тексти (які питання треба поставити, щоб отримати всю інформацію в тексті);
  2. Візьміть справжнє хороше інтерв’ю та уявіть, що пишете інтерв’ю з цією людиною. Нехай студенти або новачки ставлять питання, а відповіді на них дивіться з першоджерела (можна навіть зачитувати). Якщо питання цікаві й журналіст їх не поставив — похваліть і вигадайте відповідь, або просто похваліть. На фініші дивіться, які цікаві питання ніхто не поставив та що пропустили. 

Найкоротша гра

Ще одна гра на питання. Той випадок, коли не варто перепитувати: чому ти завжди відповідаєш питанням на питання? Сутність у тому, щоб задати тему і по колу ставити питання до питання попередньої людини. Як довго ви протримаєтеся? 

Приклад. Тема «Про ваше місто написали пісню»

Викладач: Коли вийшла пісня?

Студент 1: Може, спершу розберемося, хто співає?

Студент 2: Думаєш, хтось може не знати про прем’єру цього гурту?

Студент 3: А кількість людей у гурті важлива?

Студент 4: А може почнемо з того, де взагалі її заспівали?

Продовжуйте до нескінченності або доки вистачить фантазії :)

Бонус: три настільні гри, які тренують увагу до деталей, асоціативний ряд і вміння пояснювати

  1. Junggle Speed може навіть стати грою для обідньої перерви в офісі для швидкої реакції з увагою до дрібних деталей.
  2. Країна снів — українська гра на асоціативний ряд і пояснення. А ще в комплекті є масочка для сну, яку можна використовувати у грі з пасочками.
  3. Усі версії простого Еліаса.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY