detector.media
Гала Скляревська
14.03.2023 20:09
«Жодних дозволів на зйомки ОП не видає». Пресслужба Офісу Президента — про скандал навколо зйомок російського режисера Молочнікова в Україні
«Жодних дозволів на зйомки ОП не видає». Пресслужба Офісу Президента — про скандал навколо зйомок російського режисера Молочнікова в Україні
Проєкт, за даними «Детектора медіа», закрили після розголосу.

«Офіс Президента не має відношення до приїзду в Україну, творчих планів і діяльності пана Молочнікова. Жодних “дозволів на зйомки” Офіс Президента не видавав і не видає», — повідомили у пресслужбі ОП на запит від «Детектора медіа» про візит і наміри російського режисера Олександра Молочнікова знімати художній фільм «Чекають» в Україні.

Нагадаймо, що лавреатка Шевченківської премії Ірина Цілик повідомила в соцмережах, що російський режисер Олександр Молочніков планує знімати короткометражний художній фільм в Україні. Стрічка має бути про українських дітей із Бахмута. Як зазначила Цілик, для зйомок фільму вже оголосили кастинг дітей, розшукували локації. В оголошеннях, яке розмістила українська акторка Кристина Урсуляк у соцмережах, зазначалося, що кастинг проводиться для знімальної групи Колумбійського університету. Батьки, як пише Цілик, не знали про те, що знімає саме російський режисер. Пізніше оголошення про пошук локацій і початок кастингу Урсуляк видалила. Вона відмовилася від коментаря «Детектору медіа», але зазначила, що «проєкт закрили та не знімають».

Також у розмові з художником-постановником Іваном Левченком, якому Молочніков пропонував співпрацю, російський режисер зазначив, що у знімальної групи є акредитація від ЗСУ та «домовленість», начебто їм «вдалося показати синопсис першій особі». Начебто в Офісі Президента допомагає знімальному процесу Олена Ковальська, керівниця Головного управління стратегічних комунікацій Директорату з питань інформаційної політики ОП. (запис розмови є в розпорядженні «Детектора медіа»). На уточнювальне запитання «Детектора медіа», чи звертався Олександр Молочніков до Ковальської, пресслужба Офісу не відповіла.

Олександр Молочніков — російський режисер та актор, у 2017 році він отримав відзнаку від Володимира Путіна за «заслуги у розвитку вітчизняної культури та мистецтва, багаторічну плідну діяльність». У 2022 році вступив до Колумбійського університету, де навчається режисури. Окрім російського, він має американське громадянство. Нещодавно він звертався до українців у соцмережах із проханням розповісти історії про «дітей у цей страшний рік». Він також зізнавався в любові до України, і просив вибачення в українців після початку війни, але пізніше видалив свій пост. Після переїзду в США прямо він не засудив російське вторгнення — пояснив це тим, що «перебуваючи в безпеці, не варто писати сміливі речі». Після його від’їзду в Америку його спектаклі в Росії скасували.

«Детектор медіа» звернувся до МКІП та Центру акредитації ЗСУ, аби з’ясувати, чи отримав Олександр Молочніков дозвіл на зйомки, чи мав підтримку від державних органів у реалізації свого проєкту, і чекає на відповідь. Також редакція звернулася по коментар до Олександра Молочнікова, але на момент публікації новини не отримала відповіді.

Фото: YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY