detector.media
Гала Скляревська
12.03.2023 00:21
Віталій Портников, «Хорея козацька» та Ірина Цілик названі лауреатами Шевченківської премії
Віталій Портников, «Хорея козацька» та Ірина Цілик названі лауреатами Шевченківської премії
Комітет направив президентові Зеленьскому подання про присудження премїї.

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав переможців у номінаціях  «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво» та «Кіномистецтво». Про це повідомили на сторінці Комітета у фейсбуці.

Цьогорічними лауреатами стали:

На премію цього року в номінації «Журналістика і публіцистика» також висували Павла Казаріна, Ольгу Дубчак та Богдана Логвиненка. Короткий список всіх номінантів премії у 2023 році дивіться за посиланням. 

Голосування відбулося 15 лютого 2023 року. За результатами конкурсу Комітет підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України. Оголошення лауреатів відбулося із затримкою, що викликало критику на адресу Комітету. 

Раніше Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої увійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну». Оголошення усіх переможців Шевченківської премії цього року переноситься на день перепоховання Шевченка 22 травня.

Нагадаємо, що торік лауреатами стали режисерка Катерина Горностай — за фільм «Стоп-Земля», літературознавець Григорій Грабович — за цикл статей «Переосмислючи Павла Тичину — переосмислюючи український модернізм», письменниця Тамара Горіха Зерня з романом «Доця», Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, Микита Кадан із персональною виставкою «Камінь б’є камінь», Тіберій Сільваші за інсталяцію «Крила» та Микола Рябчук за книгу «Лексикон націоналіста та інші есеї».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY