detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.03.2023 14:09
Шевченківська премія оголошує додаткову номінацію для творів про війну. Усіх переможців назвуть 22 травня
Шевченківська премія оголошує додаткову номінацію для творів про війну. Усіх переможців назвуть 22 травня
Юрій Макаров: Додаткові нагороди «За внесок у перемогу» планують вручити у кожній з традиційних номінацій.

Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої увійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну». Оголошення усіх переможців Шевченківської премії цього року переноситься на день перепоховання Шевченка 22 травня.

Про це повідомив голова комітету Юрій Макаров у своєму дописі на фейсбуці.

За традицією церемонія нагородження чи оприлюднення переможців Шевченківської премії впродовж років відбувалося не пізніше 9 березня, а найчастіше саме в цей день на честь народження українського письменника. Утім, цьогоріч вперше за багато років 9 березня не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

«Війна змушує переглянути сталі практики мирного часу», — написав Юрій Макаров.

За його словами, згідно з офіційним положенням, в змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за півроку до подання. Таким чином, у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.

Тимчасом, за словами Макарова, упродовж минулого року на хвилі солідарності та ентузіазму цілого суспільства було створено величезну кількість творів (публікацій, фільмів, вистав, виставок, концертних програм та інших мистецьких акцій), які залишилися поза фокусом нагороди.

«Виходить, головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення: фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямків креативного пошуку», — вважає Макаров.

Відтак голова комітету повідомив, що на вчорашній зустрічі президента з діячами культури та мистецтва звернувся до президента України з пропозицією доповнити існуючі номінації додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». Президент Володимир Зеленський ініціативу підтримав.

Крім того, Макаров повідомив, що у двох номінаціях цьогоріч не було визначено переможця.

Макаров повідомив, що найближчим часом Шевченківський комітет разом із Міністерством культури та Офісом президента розробить зміни до положення про премію і оголосить прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія «За внесок у перемогу» встановлюється на час воєнного стану в країні.

Переможці додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями третього туру, вже визначеними Комітетом 15 лютого цього року, будуть оголошені всі разом 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка у Каневі.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Макаров підтвердив, що усіх переможців премії оголосять 22 травня.

За його словами, попередньо планується вручити сім додаткових нагород «За внесок у перемогу» у кожній з традиційних номінацій — література, публіцистика, кіномистецтво тощо.

Він також підтвердив, що Комітет визначив переможців ще 15 лютого і передав своє рішення Офісу президента. За процедурою, імена переможців премії стають відомі, коли президент підписує указ про нагородження, а пресслужба президента цей указ публікує.

Утім, під час зустрічі президента з митцями вдень 9 березня висунули ідею доповнити премію додатковою номінацією у воєнній тематиці. Тож, ймовірно тому імена переможців не стали оприлюднювати.

Нагадаємо, 11 листопада Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка опублікував повний перелік претендентів на відзнаку у 2023 році. 

Перший тур конкурсу на здобуття премії пройшов 28 листопада. Тоді ж визначився короткий список претендентів на нагороди.

У січні Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився із фіналістами премії у 2023 році у семи номінаціях.

У листопаді президент Володимир Зеленський визначив, що комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка діятиме у затвердженому 2019-го року складі до завершення воєнного стану в Україні та протягом двох місяців після його припинення.

Фото: Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY