detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
08.03.2023 14:41
Світовий Конґрес Українців звернувся до Американської кіноакадемії і закликав скасувати номінації на «Оскар» для фільму Top Gun: Maverick
Світовий Конґрес Українців звернувся до Американської кіноакадемії і закликав скасувати номінації на «Оскар» для фільму Top Gun: Maverick
Свій заклик СКУ обґрунтовує тим, що цей фільм створювали за фінансування російського олігарха, який потрапив під санкції України.

Світовий Конґрес Українців опублікував відкритий лист до Американської кіноакадемії. У ньому він звертає увагу, що фільм Top Gun: Maverick режисера Джозефа Косинські, який отримав шість номінацій на премію «Оскар», було створено за фінансування російського олігарха Дмитра Риболовлєва, який потрапив під санкції України.

СКУ звернувся до президента Американської Кіноакадемії із закликом «припинити російський вплив та прийняти відповідні рішення щодо фільму Top Gun: Maverick».

Нагадаємо, церемонія вручення кінопремії «Оскар» відбудеться 12 березня у Лос-Анджелесі. Цю значну для світу кіно подію присвятять не лише нагородженню творців найкращих фільмів, але й відзначенню 95-річчя премії «Оскар». Захід транслюватиме телеканал «Суспільне Культура» наживо.

Подаємо нижче текст відкритого листа СКУ:

Джанет Янг, президент

Академія кінематографічних мистецтв і наук

Відкритий лист про підтримку України та припинення російського впливу

Шановна пані президенте Янг та члени Ради керуючих!

Українці та друзі України в усьому світі вдячні Академії за багаторічну підтримку України. Ми були зворушені хвилиною мовчання на знак солідарності з Україною під час минулорічної церемонії вручення премії «Оскар» і вшануванням пам’яті загиблих  членами Академії. Розпочався другий рік повномасштабного вторгнення Росії і українці, які весь цей час боронять свої родини, вдячні за важливу підтримку від такої поважної та впливової установи.

У цьому контексті Світовий Конґрес Українців (СКУ) висловлює серйозну стурбованість впливом Росії на голлівудську кіноіндустрію. Зокрема, щодо номінуваня стрічки Top Gun: Maverick на шість нагород 95-ї церемонії вручення премії «Оскар», включно з номінацією «найкращий фільм». 3 січня 2022 року LA Times повідомило, що фільм фінансував Дмитро Риболовлєв, російський олігарх, який потрапив під санкції України.

Риболовлєв є одним із найбагатших російських олігархів і відомим близьким другом і бізнес-партнером Юрія Трутнєва, віце-прем’єр-міністра РФ та повноважного представника Президента Російської Федерації в Далекосхідному федеральному окрузі.

Впродовж десятиліття Риболовлєв був найбільшим бізнес-партнером президента Білорусі Олександра Лукашенка, зокрема, в експорті продуктів калійної промисловості, підживлюючи його авторитарний режим грошовими потоками. Риболовлєв потрапив під кримінальне розслідування у Монако, Франції та Швейцарії за ймовірну корупцію, як тільки почав скуповувати активи за межами Росії.

Фінансування Риболовлєвим Top Gun: Maverick не було оприлюднено, і є вагомі підстави вважати, що участь олігарха могла призвести до цензури з боку Кремля. На відміну від оригінального фільму, у Top Gun: Maverick немає прямого чи опосередкованого посилання на Росію. Навряд чи це збіг. Голлівуд повинен бути пильним і прозорим щодо використання російських грошей для прокремлівської цензури в майбутньому.

Ми закликаємо Академію:

1) однозначно відхилити фільми з будь-якими прямими чи непрямими інвестиціями російських олігархів або інших учасників геноцидної війни Росії проти України;

2) переглянути відповідність Top Gun: Maverick до участі у 95-й церемонії вручення премії Оскар; 

3) виступити з різкою заявою на цьогорічній церемонії нагородження, засудивши війну Росії проти України та будь-які спроби вплинути на Голлівуд та американське суспільство.

Разом ми здатні зробити все можливе, щоб зупинити військові злочини Росії проти українського народу.

З пошаною,

Павло Ґрод

Президент Світового Конґресу Українців

Фото: Світовий Конґрес Українців / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY