detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
08.03.2023 13:42
Омбудсман нагадав, на які виплати розраховувати і як діяти у разі поранення журналіста під час виконання професійних обов’язків
Омбудсман нагадав, на які виплати розраховувати і як діяти у разі поранення журналіста під час виконання професійних обов’язків
Також в Україні передбачені стипендії для дітей тих медійників, які під час виконання професійних обов’язків зазнали поранення або загинули.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець на своєму сайті нагадав, які виплати передбачені журналісту в разі поранення (контузії, травми або каліцтва), якого він зазнав під час виконання професійних обовʼязків.

У такому випадку журналісту виплачується одноразова грошова допомога в розмірі до 50 прожиткових мінімумів.

У разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста слід звертатися до міжвідомчої комісії з питань виплати грошової допомоги.

Під час звернення потрібно надати заяву та наступні документи у паперовому вигляді:

Комісія протягом місяця ухвалює рішення про призначення грошової допомоги. Голова Держкомтелерадіо видає наказ про виплату такої допомоги.

У разі загибелі (смерті) журналіста, якщо це сталося, коли він виконував професійні обовʼязки, членам сімʼї загиблого (померлого), а в разі відсутності сімʼї — його батькам та утриманцям виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 100 прожиткових мінімумів.

У такій ситуації міжвідомчій комісії з питань виплати грошової допомоги слід надати заяву та наступні документи:

Якщо після закінчення шести місяців з дати отримання свідоцтва про смерть журналіста члени сім'ї не звернулися за допомогою, вважається, що вони відмовилися від отримання грошової допомоги.

Дітям (до 18 років, якщо навчаються — до 23 років) журналістів, які під час виконання професійних обов’язків загинули (померли), зокрема зникли безвісти у районі проведення антитерористичної операції або померли внаслідок поранень, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, або яким встановлено інвалідність І чи ІІ групи у звʼязку з виконанням професійних обовʼязків, призначається щомісячна стипендія у розмірі 1,5 прожиткового мінімуму на одну особу. Стипендія призначається на 1 рік з правом повторного призначення.

Фото: existentist / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY