detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
07.03.2023 10:51
Рада Європи опублікувала експертний висновок щодо закону «Про медіа»
Рада Європи опублікувала експертний висновок щодо закону «Про медіа»
Експерти оцінили відповідність закону стандартам ЄС і Ради Європи, а також вказали на проблемні питання у документі.

Рада Європи опублікувала висновки експертів щодо закону «Про медіа», який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року.

Експерти дійшли висновку, що ухвалений закон є суттєво кращим за проєкт закону «Про медіа» №2693-д, який вони аналізували у вересні 2022-го. Тією мірою, якою закон охоплює теми, що містяться в AVMSD, він досить добре узгоджується з Директивою, і те саме стосується його відповідності стандартам Ради Європи.

Разом із цим, за результатами оцінки експертів Ради Європи, документ усе ще містить деякі неузгодженості, які вони рекомендують виправити.

Серед виявлених проблем — неузгодженість закону з Директивою щодо мови ворожнечі. Два питання у тексті закону викликали у експертів занепокоєння. Йдеться про озвучення причин, з яких особа потрапила «списку заборонених». У законі вказано, що можливі винятки в разі, якщо є правові підстави не розкривати причину. Оскільки всі причини викладені в статті 126, незрозуміло, чому взагалі мають бути винятки, вважають експерти Ради Європи.

По-друге, перехідні положення передбачають, що ті імена, які вже є в «списку заборонених» на дату набрання чинності Законом, залишаються в списку та не потребують повторної оцінки відповідно до критеріїв статті 126.2. Однак оскільки включення до списку є серйозним обмеженням свободи вираження поглядів, має бути проведена повна переоцінка кожної особи, включеної на даний момент, навіть якщо вона була в списку протягом деякого часу.

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у коментарі «Детектору медіа» схвально оцінив висновок експертів Ради Європи закону «Про медіа». За його словами, висновок позитивний і загалом це висока оцінка роботи українських законотворців. «Експерти, звичайно, запропонували деякі рекомендації, які мають ще більш покращити закон, але там є й норми, які вони рекомендували взяти за приклад для європейського законодавства. Також високо оцінили той розділ, який мене змусили “покромсати”, про вибори», — сказав Микита Потураєв.

Нагадаємо, що ухвалення закону «Про медіа» є однією з вимог для вступу України до ЄС.

Верховна Рада ухвалила новий текст документу у другому читанні і в цілому 13 грудня. Законопроєкт №2693-д підтримали 299 нардепів. 

Документ викликав різні реакції у медіаспільноті. Зокрема, його розкритикувала Міжнародна федерація журналістів, але привітали Репортери без кордонів. Розкритикували окремі журналісти, але підтримали окремі громадські організації.

15 грудня закон «Про медіа» підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, а 29 грудня його підписав президент Володимир Зеленський. 31 грудня текст закону «Про медіа» опублікували у парламентській газеті «Голос України». Закон набуде чинності через три місяці після опублікування — 31 березня.

Закон посилює повноваження Нацради у регулюванні медіа, зберігає квотування, запроваджує регуляцію онлайн-медіа і водночас послаблює її (зокрема йдеться про заборону Нацраді блокувати зареєстровані медіа та дозвіл блокувати незареєстровані терміном на два тижні), полегшує умови ліцензування каналів, вносить зміни до закону про Суспільне мовлення (наприклад, дозволяє мовнику працювати у копродукції з іншими зарубіжними компаніями).

Ілюстративне фото: European Parliament / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY