detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
06.03.2023 18:28
У Криму позбуватимуться вивісок латинкою
У Криму позбуватимуться вивісок латинкою
За словами «голови парламенту» півострова, вивіски латинкою — «це результат західництва».

Росія планує «зайнятися проблемою вивісок» латинкою в тимчасово окупованому Криму. Про це заявив так ватажок так званого парламенту півострова, написала «Українська правда» з посиланням на кремлівське видання «РИА Новости».

«У будь-якому місті десятки, якщо не сотні вивісок латинкою, все це — результат нашого західництва. Цього треба позбавлятися», — цитують так званого очільника парламенту пропагандисти. 

Нагадаємо, у вересні 2021 року Кабінет міністрів України затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

Він складається з 31 літери, очікується, що освітній процес буде переведений на використання латинки до 1 вересня 2025 року.

Зараз кримськотатарська мова послуговується кирилічною абеткою, в 2015 році лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв просив Мінкульт України запровадити кримськотатарську писемність на основі латинки.

У липні минулого року ми писали про те, що провладна турецька газета Hürriyet позначила місто Сімферополь в окупованому Криму його історичною назвою Aqmescit. На це звернув увагу український і кримськотатарський тележурналіст Осман Пашаєв.

Фото: Rushen

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY