detector.media
06.03.2023 17:31
В Україні у лютому зафіксовано дев’ять злочинів проти свободи слова, — ІМІ
В Україні у лютому зафіксовано дев’ять злочинів проти свободи слова, — ІМІ
П'ять злочинів проти свободи слова у лютому вчинила Росія, — це переважно обстріли журналістів та кіберзлочини.

Інститут масової інформації у лютому зафіксував дев'ять злочинів проти свободи слова в Україні, з них п’ять вчинила Росія. Відповідні дані опубліковані у моніторингу «Барометр свободи слова».  

Серед злочинів, за які відповідальна Росія, переважно обстріли журналістів і кіберзлочини.  Водночас ІМІ зафіксував чотири випадки порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки.

У лютому на фронті загинули три українських медійники, які стали на захист України. 

Під обстріл російських військ у Бахмуті на Донеччині та поблизу потрапили дві знімальні групи: українська (видання «Заборона») та іноземна — журналісти німецького Bild.

Серед кіберзлочинів ІМІ зафіксував запуск російськими хакерами фейкового звернення Володимира Зеленського в ефірі 24 каналу. Втім, каналу вдалося швидко відновити мовлення. 

Хакери зламали фейсбук-сторінки проєкту Ukraїner і заволоділи ними. У коментарі ІМІ Богдан Логвиненко не відкидав, що до хакерської атаки на сторінки проєкту у фейсбуку причетні росіяни. Згодом Логвиненко повідомив, що фейсбук повернув доступ до всіх 12 сторінок Ukraїner.

Також хакери ввімкнули гімн СРСР в ефірі телеканалу «Інтер». Це сталося під час виступу в «Єдиному марафоні» секретаря РНБО Олексія Данілова. Технічні служби Inter Media Group повідомили, що вжили всіх необхідних заходів для ліквідації загрози зовнішнього втручання в роботу ефірних серверів. 

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

У лютому ІМІ зафіксував чотири випадки порушень свободи слова, за які відповідальна українська сторона. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки.

У Черкасах адвокат митрополита УПЦ МП перешкоджав журналістам місцевого видання «18000» висвітлювати публічне зібрання прихильників митрополита УПЦ МП Феодосія біля Черкаської окружної прокуратури. Сам священнослужитель у цей момент перебував у будівлі прокуратури, де його допитували в межах кримінального провадження. Адвокат Ігор Голубчик разом з іншими невстановленими особами спочатку просто закривав камери, якими велося відеознімання, а потім почав відтісняти журналістів від митрополита, який у цей момент залишив стіни прокуратури, де пробув трохи більш ніж годину.

Кіберцькування зазнала журналістка 5 каналу Ганна Рибалка після свого запитання президенту  Володимиру Зеленському на його пресконференції 24 лютого. Їй у приват у месенджері фейсбуку почали масово писати невідомі люди з різними образами.

Обмеження доступу зафіксовано в Києві та Миколаєві. Так, посадовці та керівники комунальних підприємств Миколаєва послалися на воєнний стан, щоб не відповідати журналістці на запит щодо зарплат за 2022 рік держслужбовців і працівників комунальних підприємств.

Нагадаємо, у січні ІМІ зафіксував 10 злочинів проти свободи слова в Україні, з них дев’ять вчинила Росія.

У 2022 році ІМІ зафіксував 567 порушень свободи слова в Україні, 470 з них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

Скриншот відео Bild

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY