detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
06.03.2023 15:47
Колаборанта, що розробляв план створення на півдні України «дружніх» до Росії медіа, засудили на 5 років
Колаборанта, що розробляв план створення на півдні України «дружніх» до Росії медіа, засудили на 5 років
Готуючи план інформаційної підтримки злочинів росіян, обвинувачений вигадав фейкове дослідження «Американської Соціологічної Асоціації».

Жителя Києва, який розробляв інформаційні стратегії в інтересах окупантів, засудили до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Біляївський райсуд Одеської області затвердив угоду про визнання винуватості у справі про колабораціонізм  інформаційну співпрацю з державою-агресором за попередньою змовою групою осіб.

За матеріалами справи, наприкінці березня 2022 року житель Києва, листуючись у месенджері Тhreema з представником Росії, погодився на розробку плану інформаційної діяльності на її підтримку.

Для виконання завдання чоловік залучив свого знайомого, який має досвід у такій діяльності. Йшлося про створення і поширення в суспільстві проросійської пропаганди і виправдання повномасштабної збройної агресії з боку Росії.

Серед іншого, обвинувачений вигадав фейкове дослідження «Американської Соціологічної Асоціації», яке нібито прововодилось у квітні 2022-го в онлайн-режимі. За результатами «дослідження», зокрема, 64% опитаних засуджували дії української влади, що спричинили початок повномасштабної війни, а 73% висловлювали впевненість, що у загибелі мирного населення винна українська сторона.

Також обвинувачений розробив стратегію, в межах якої передбачалося створення в соцмережах нових (начебто проукраїнських) облікових записів, які б поширювали меседжі про підтримку «нових військово-громадянських адміністрацій» на тимчасово окупованих територіях, вихваляння дій окупаційної адміністрації тощо. 

Зловмисник планував запуск у Facebook фабрики «милих домогосподарок»: проукраїнськи налаштованих, але з наративами-«перевертнями». Українську владу слід було критикувати, акцентуючи увагу на її слабкості та поширенні корупції в країні, писати, що СБУ грабує бізнес, тероборона продає гуманітарну допомогу.

Крім цього, обвинувачений розробив детальний план під назвою «Український медіа-центр “Таврія”». Згідно з ним, на півдні України мали працювати «дружні» до Росії радіо і телебачення з ефірним покриттям Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Кіровоградської Дніпропетровської областей та Автономної Республіки Крим.

У вересні 2022 року обох зловмисників було затримано. У січні 2023-го розробник інформаційних стратегій уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Він добровільно дав показання проти інших фігурантів справи і погодився надалі співпрацювати зі слідством, не змінюючи свої свідчення.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY