detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
06.03.2023 14:25
Мстислав Чернов і Василіса Степаненко стали переможцями премії телевізійної журналістики Royal Television Society
Мстислав Чернов і Василіса Степаненко стали переможцями премії телевізійної журналістики Royal Television Society
Чернова вже двічі нагороджували цією премією: у 2015 році у номінації у «Молодий талант року» та у 2016-му як «Оператора року».

Серед переможців премії телевізійної журналістики RTS Television Journalism Awards 2023 — двоє українців. Журналіста, письменника та кореспондента The Associated Press Мстислава Чернова відзначили як найкращого у номінації «Оператор року», а продюсерку та журналістку Василісу Степаненко — у категорії «Молодий талант року». Про це пише «Суспільне Культура» із посиланням на повідомлення на сайті премії.

Окрім того, ще у двох номінаціях — «Висвітлення міжнародних новин» і «Ексклюзив року» — відзначено фільм «20 днів у Маріуполі», створений із відеоматеріалів Чернова, вивезених з оточеного росіянами міста. У січні 2023-го цей фільм отримав приз глядацьких симпатій на кінофестивалі «Санденс» у США.

Як писав «Детектор медіа» раніше, Мстислава Чернова цього року вшосте номінували на британську премію Royal Television Society.

Мстислав Чернов (фото: «Суспільне Культура»)

Крім нього, на цю премію протягом семи років не був номінований жоден український журналіст. При цьому Чернова вже двічі нагороджували цією премією: у 2015 році у номінації «Молодий талант року» та у 2016-му як «Оператора року».

Василіса Степаненко вперше потрапила до шорт-листа та у список переможців. Журі відзначило її репортажі з Ізюма і розслідування про події в Маріуполі, де вона дебютувала як операторка. 

Василіса Степаненко на церемонії нагородження премією телевізійної журналістики RTS Television Journalism Awards 2023 

«Кілька суддів плакали, дивлячись на виступ нашої переможниці. Вона продемонструвала дивовижну хоробрість і неймовірну стійкість. Усе, що ми знаємо про жахливі події в Маріуполі, почалося з її роботи, а їй тоді було лише 22 роки. Дивовижна молода журналістка», — зазначають організатори. 

Крім Степаненко і Чернова, в команді був також фотограф Євген Малолєтка. Утрьох вони висвітлювали облогу Маріуполя до 15 березня, коли залишили місто через гуманітарний коридор. Вони були останніми журналістами в місті.

Нагадаємо, у травні 2022-го фотожурналісти Мстислав Чернов та Євген Малолєтка стали лауреатами премії Deutsche Welle «За свободу слова». Обох репортерів відзначили за висвітлення подій повномасштбаного вторгнення Росії в Україну, зокрема за їхню роботу в оточеному окупантами Маріуполі.

Також ми писали про те, що журналісти Мстислав Чернов та Євген Малолєтка, а також відеопродюсерка Василіса Степаненко стали лауреатами міжнародної журналістської премії імені Джеймса Найта (Knight International Journalism Awards) від Міжнародного центру журналістів (ICFJ). 

Восени 2022-го Чернов і Малолєтка отримали премію для військових кореспондентів Bayeux Calvados-Normandy Award у двох категоріях за репортажі з Маріуполя. Мстислав Чернов переміг в номінації Video Image та посів друге місце в номінації Television. Євген Малолєтка переміг в номінації Photo.

Наприкінці 2022 року видання «Українська правда» оголосило переможців власної премії. «Журналістами року» визнали фотокореспондентів Associated Press Євгена Малолєтку та Мстислава Чернова.

Фото: «Суспільне Культура»; скриншот / YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY