detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.03.2023 12:30
Громадські організації та медіа вимагають від влади відкрити реєстри та доступ до публічної інформації
Громадські організації та медіа вимагають від влади відкрити реєстри та доступ до публічної інформації
Підписанти заяви: закриття держреєстрів і відсутність доступу до суспільно важливих даних призводить до корупції, відсутності підзвітності й до втрати довіри до ключових державних інституцій.

Низка українських громадських організацій і медіа вимагають від влади відкрити державні реєстри та поновити доступ до публічної інформації. Про це йдеться у їхній заяві, оприлюдненій 6 березня на сайті «Руху Чесно».

Заявники нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка державних інституцій приховала частину публічної інформації, зокрема у формі відкритих даних про свою роботу, закриа держреєстри та призупинила інформування про свою роботу. 

Основним обґрунтуванням цього стали міркування безпеки, хоча аналіз свідчить, що далеко не для всіх даних підходить таке пояснення і їх закривали з інших міркувань, ідеться у заяві. 

Підписанти вважають, що така політика суттєво погіршила прозорість роботи державних органів та органів місцевого самоврядування, а громадяни втратили оперативний доступ до відкритих даних, які становлять значний суспільний інтерес.

Заявники наголошують, що закриття держреєстрів і відсутність доступу до суспільно важливих даних призводить до корупції, відсутності підзвітності та відповідальності й, що найголовніше, — до втрати довіри до ключових державних інституцій. 

«В умовах війни це має руйнівні наслідки, адже війна не стала перепоною для корупції, а закритість публічної інформації створила підґрунтя для її поширення. Тому ми бачимо за останній час низку антикорупційних розслідувань, які викривають зловживання політиків і чиновників на найвищому рівні», — йдеться у заяві.

Автори заяви відзначають, що через закриття доступу до даних журналісти проводять розслідування корупційних діянь завдяки своїм джерелам інформації. Водночас тотальна закритість може скласти враження у суспільстві, що парламент і керівництво уряду можуть покривати корупцію в державі, оскільки саме ці органи влади впливають на політику щодо доступу до даних.

Крім того, автори заяви наголошують, що обмеження доступу до інформації може бути виправданим під час війни лише у деяких і чітко визначених випадках. За їхніми словами, громадські організації та ЗМІ неодноразово писали про те, що є межа між питаннями безпеки та підзвітністю державних органів та органів місцевого самоврядування. 

Водночас заявники звертають увагу, що відкриті дані є ефективною складовою протистояння агресору, важливим чинником, який не послаблює, а, навпаки, посилює та зміцнює роботу наших органів як організаційно-управлінських структур. 

«Саме завдяки відкритим даним громадяни можуть якісно аналізувати ситуацію в країні та громадах, вносити оперативні зміни в ухвалення рішень і підвищити прозорість, підзвітність та ефективність державних органів та органів місцевого самоврядування навіть в умовах воєнного стану», — йдеться у заяві. 

Також автори заяви наголосили, що доступ до відкритих реєстрів і баз даних для приватного сектору є критично важливим з точки зору перевірки доброчесності підрядників, клієнтів, партнерів і потенційних працівників, а отже — гарантією безпеки та економічної стабільності як конкретної компанії, так і держави в цілому. 

Крім того, йдеться у заяві, підприємці мають змогу активніше долучатися до антикорупційного моніторингу та контролю дій влади, а також допомагати з реалізацією санкційної політики у боротьбі з державою-терористом.

«Відкриті дані допомагають економити кошти платників податків, розвивати бізнес-середовище та запобігають корупції. Тому має бути знайдено чіткий баланс між питаннями національної безпеки й оборони та питанням відкритості й підзвітності, про що зокрема говорили і на міжнародній конференції в Лугано», — йдеться у заяві. 

Виходячи з вищевикладеного, підписанти заяви вважають, що держава повинна невідкладно відновити:

Заяву підписали:

Ілюстрація: «Рух Чесно»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY