detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
05.03.2023 10:34
Мінкульт посилить контроль за виїздом артистів за кордон після того, як стендап-комік Андрій Щегель втік з України через дозвіл
Мінкульт посилить контроль за виїздом артистів за кордон після того, як стендап-комік Андрій Щегель втік з України через дозвіл
Раніше Щегель заявив, що вирішив не повертатися до України та «пожити в комфортній психологічній обстановці».

Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон. Таке рішення ухвалили після того, як стендап-комік Андрій Щегель виїхав з України до Туреччини та вирішив вже не повертатися. 

Про це комік розповів в інтерв'ю Романові Скрипіну. Як з'ясувалося, Щегель виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе «вільною людиною». Отримавши дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, хлопець вирішив уже не повертатися до України, а натомість «пожити в комфортній психологічній обстановці».

Стосовно українців, які зараз захищають країну на фронті, хлопець відповів:

«Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію в своїй історії», — сказав Щегель.

Мінкульт відреагував на ці заяви у твіттері, заявивши, що Щегель порушив правила перетину державного кордону та повернення в Україну. 

«МКІП сприяє виїздам митців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через такі випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється.Комік, що порушив надане право виїзду за кордон, перебував у складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл. Дії Андрія Щегеля є неприпустимими в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються та воюють за збереження нашої держави», — йдеться в повідомленні.

Відомство спільно з правоохоронними органами ініціює посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення для чоловіків призовного віку. Окрім цього, МКІП вже подало на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд з України.

У міністерстві обіцяють, що ситуацію з порушенням права виїзду та ухиленням від мобілізації Андрія Щегеля буде взято під контроль правоохоронців.

Нагадаємо, у травні минулого року у низці телеграм-каналів з'явився уривок відео проєкту Srakadupa. У цьому фрагменті Андрій Щегель зачепив тему загиблих під час війни в Україні людей, чим викликав обурення користувачів. 

Пізніше стендапер повідомив, що його концерти у Львові та Кам'янець-Подільському скасували нібито за вказівкою міських рад. Також його виступ попросив скасувати організатор концерту в Луцьку. Через це комік оголосив, що взагалі скасовує запланований тур. 

Фото: Андрій Щегель/інстаграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY