detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.03.2023 11:17
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 березня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 березня 2023 року
«Рьодан» в Україні, Лукашенко в Китаї, «українські диверсанти» в Брянській області.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «1+1» генерал-майор СБУ Віктор Ягун аналізував причини появи в Україні так званої «ПВК Рьодан». За словами Віктора Ягуна, російський й український інформаційні простори все ще поєднані, тому те, що цікавить російську молодь, цікавить і нашу. Це проблема, вирішувати яку мусять, на думку гостя, не лише спецслужби, але й Міністерство освіти та молодіжні громадські організації. «Ніхто не чекав, що ця зараза пошириться країною настільки швидко», — зауважив Віктор Ягун.  

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов висловив упевненість, що «зернову угоду» в Чорному морі буде продовжено, попри перепони, які чинить Росія. Фахівець наголосив, що безпосередньо з Росією Україна нічого не підписувала — для нас гарантами дії «зернового коридору» є Туреччина й ООН. 

Ексзаступник Херсонського міського голови Роман Головня нагадав, що відбувалося в Херсоні рівно рік тому, в день окупації міста росіянами. А голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв змалював ситуацію в тимчасово окупованому Криму, звідки окупанти нібито в паніці тікають в Росію.

Російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко відзначив, що населення Росії здебільшого позбавлене емпатії та рефлексії, адже саме емпатія й рефлексія, за словами гостя, «заважають вижити в концтаборі». На його думку, росіяни виживають за формулою російських письменників Варлама Шаламова й Олександра Солженицина «не вір, не бійся, не проси». «Вона склалася давно, не пов’язана безпосередньо з путінським режимом, але зараз стає універсальною», — сказав Яковенко.    

Білоруська журналістка, головна редакторка сайту «Хартія'97» Наталя Радіна коментувала візит самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка до Китаю. За словами журналістки, одним із наслідків цієї поїздки може стати відкриття в Білорусі нових підприємств із виробництва зброї, яка потім використовуватиметься у війні проти України. Адже Китай не засудив агресію Росії і, як повідомлялося, розглядає можливість постачання агресору летального озброєння. 

У блоці каналу «Інтер» про явища «Рьодан» та «Антирьодан» говорив речник оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук. Він  нагадав про роль батьків і вчителів у вихованні підлітків. Та навів приклад молоді з іншими поглядами та інтересами: які шиють рюкзаки й роблять пічки для українських захисників на передовій.

Директор регіональних програм центру стратегічного аналізу GSAC Гела Васадзе (Грузія) коментував ризики, які виникли у Грузії через приїзд великої кількості росіян, а також грузинський законопроєкт про іноагентів, який назвав «сценарієм створення в Грузії  режиму олігархічного імперіалізму». 

Виконуючий обов'язки керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов коментував події в Брянській області Росії, де місцева влада й засоби масової пропаганди вгледіли українських диверсантів. Ми захищаємо свою землю, а на чужій нам робити нічого, наголошував Шаповалов.  

Російська політична аналітикиня Ольга Курносова, коментуючи втрати в російській армії та репресії Кремлем інакодумців, нагадала, що особисто вона почала боротися з режимом Путіна до того, як «це стало мейнстрімом». Гостя також розмірковувала, чи варто очікувати в Росії другої операції  «Валькірія» за аналогією до заколоту групи офіцерів й аристократів з метою усунення Гітлера.       

У блоці каналу «FreeДом» розслідувач російського Фонду боротьби з корупцією Георгій Албуров говорив про корупційну імперію президента Росії Путіна, якого назвав «головним бенефіціаром корупції, чий гаманець давно зрісся з держбюджетом».

Голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко коментував зустріч очільників міністерств закордонних справ G20 у Нью-Делі, які не змогли ухвалити підсумкову заяву про війну Росії проти України через опір Росії та Китаю.

Народна депутатка України (фракція «Слуга народу»), заступниця голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС Марія Мезенцева говорила про перспективи членства України в Євросоюзі та очікування від липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY