detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.03.2023 12:06
Російського пілота, який бомбардував харківську телевежу, засудили до 12 років тюрми
Російського пілота, який бомбардував харківську телевежу, засудили до 12 років тюрми
6 березня російський пілот бомбардував телевежу у Харкові. Одразу після цього його збили і затримали українські захисники.

В Україні засудили до 12 років позбавлення волі пілота збройних сил РФ, який бомбардував цивільні об’єкти Харківщини, зокрема телевежу Харкова. Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс генпрокурора.

Суд визнав пілота винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України), а також задовольнив цивільні позови потерпілих – трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн. Фігуранту призначено покарання у вигляді 12 років ув’язнення.

Засуджений проходив військову службу на посаді заступника командира військової частини 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу збройних сил РФ.

У березні 2022 року він отримав бойовий наказ бомбардувати цивільні об’єкти на території Харкова та області. Йому надали координати цілі — радіотелевізійна передавальна станція Харків.

За даними слідства, 6 березня минулого року на російському бойовому літаку Су-3 засуджений перетнув державний кордон України й бомбардував радіотелевізійну станцію в Харкові вісьмома авіаційними бомбами ФАБ-500 загальною вагою 2,5 тони в тротиловому еквіваленті.

Унаслідок бомбардування металоконструкції телевежі були пошкоджені і її неможливо було безпечно експлуатувати. Удари пошкодили адміністративну будівлю станції, а також обладнання трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

Самого льотчика українські захисники збили одразу після того, як він скинув бомби. Після катапультування та приземлення його затримали військовослужбовці Національної гвардії України.

Відзначимо, за підрахунком організації «Репортери без кордонів», загалом за рік повномасштабної війни російські військові 16 разів обстрілювали українські телевежі. Майже половина нападів на телевізійні вежі була зафіксована в перші дні війни, на початку березня 2022 року, по всій території України.

Фото: Wikimapia

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY