detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.03.2023 11:09
Служба безпеки повідомила про підозру в колабораціонізмі власниці херсонського каналу «ВТВ+»
Служба безпеки повідомила про підозру в колабораціонізмі власниці херсонського каналу «ВТВ+»
СБУ: Тетяна Каменська висвітлювала діяльність представників окупаційної влади у Херсоні, формуючи ілюзію їхньої легітимності та позитивного іміджу.

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораційній діяльності власниці херсонського телеканалу «ВТВ+» Тетяні Каменській. Про це повідомили 2 березня на сайті Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення Росії Тетяна Каменська у вже окупованому Херсоні взяла інтерв’ю в представника окупаційної влади Володимира Сальдо. Згодом вона висвітлювала в ефірі ВТВ+ діяльність Сальдо та життя окупованої частини Херсонщини. При цьому Сальдо був титрований як «глава военно-гражданской администрации Херсонской области».

Як йдеться у повідомленні про підозру, таким чином вона «забезпечила можливість оприлюднення серед аудиторії Херсона та області вигідну для окупаційної адміністрації інформацію для формування ілюзії легітимності та позитивного іміджу їхньої діяльності, толерантного ставлення до факту окупації Херсонської області Російською Федерацією».

Весь контент телеканалу дублювався на ютуб- та телеграм-каналах «ВТВ+». За висновком слідства, продукція каналу містила ознаки виправдовування, визнання та заперечення збройної агресії Росії проти України, а також глорифікації осіб, які вчинили збройну агресію.

Тетяну Каменську підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу (колабораційна діяльність), а саме у веденні інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку Росії та уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із забороною обіймати певні посади або провадити певну діяльність на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Тетяну Каменську викликають 6, 7 та 9 березня з’явитися до слідчого відділу УСБУ в Херсонській області. 

Як повідомляв ІМІ, після захоплення Херсона росіяни відімкнули всі українські канали й увімкнули російські, але через декілька тижнів до пакетів кабельного телебачення та Т2 повернувся місцевий канал «ВТВ+». Його власниками є мати й син Тетяна та Віталій Каменські, появу каналу вони довго не коментували, а в ефірі показували радянські фільми та кількахвилинні кадри міста. Основний посил у цих відео – Херсон живе мирним життям – без згадок, що місто перебуває в окупації і що ці окупанти є росіянами.

В ефірі цього каналу наприкінці квітня вийшло кілька інтерв’ю Володимира Сальда, колишнього мера Херсона і нардепа, який перейшов на бік росіян і проголосив себе «очільником Херсонської області» від окупаційної влади. Йому оголосили підозру в державній зраді.

«ВТВ Плюс» входить до Національної асоціації медіа. За словами виконавчої директорки НАМ Катерини М’ясникової, канал припинив мовлення 2 травня після того, як окупанти намагалися нав’язати йому свою редакційну політику, а до того намагався висвітлювати події нейтрально.

1 травня 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повідомила СБУ про те, що херсонський телеканал «ВТВ+» почав співпрацювати з пособниками держави-агресора і колаборантами. Також Нацрада попросила надати можливість анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури.

У червні херсонський канал «ВТВ плюс», керівництво якого перейшло на бік окупантів, розпочав мовлення на російському супутнику.

Детальніше про те, як канал «ВТВ Плюс» працює на стороні окупантів, вдає із себе українське телебачення і як з нього зробили карикатуру на колаборантів, «Детектор медіа» розповідав в огляді.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY