detector.media
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
02.03.2023 15:17
«Українська ДРГ» в Росії: російські добровольці взяли відповідальність на себе, а Путін вважає це терористичною атакою України
«Українська ДРГ» в Росії: російські добровольці взяли відповідальність на себе, а Путін вважає це терористичною атакою України
Україна спростовує свою причетність до інциденту, натомість російські добровольці беруть на себе відповідальність.

У четвер , 2 березня, в російських ЗМІ з’явилася інформація, що на села Сушани та Любечане, що у Брянській області Росії, здійснила атаку українська диверсійна група. Згідно з повідомленнями, учасники ДРГ нібито взяли в заручники мирних росіян й обстріляли автомобіль. За даними джерел «ТАСС», серед цивільних нібито є й загиблі.

В Україні такі заяви росіян назвали провокацією. Зокрема, за словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка,  історія про українські ДРГ у Росії є свідомою провокацією. «Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність. Тим часом партизанський рух в Росії стає сильнішим та агресивнішим. Бійтеся своїх партизанів…»,написав він у своєму твіттері.

Ситуацію прокоментували й у Державній прикордонній службі України. У коментарі «Українській правді» речник ДПС Андрій Демченко розповів, що обстановка на кордоні досить непроста, що пов’язано в першу чергу зі щоденними обстрілами з території Росії, однак контрольована. «Ворог обстрілює як лінію кордону, так і наше прикордоння, використовуючи і артилерію, і стрілецьку зброю, і авіацію», — сказав він. Щодо історії з ДРГ він додав, що цю інформацію розганяють російські пабліки, а Україна — не агресор й наша основна задача — оборона і захист від країни-окупанта. У коментарі Громадському Демченко сказав, що йому не відомо про те, що могло відбутися на території Росії, про що вони заявляють. «Але країна-терорист у всьому відразу безпідставно намагається звинуватити Україну», — додав він.

Пізніше провину за інцидент взяли на себе представники «Русского добровольческого корпуса» й заявили, що це не українська ДРГ вчинила напад й взяла заручників, а його воїни цього корпусу нібито зайшли на територію Росії 2 березня. Вони нібито хотіли довести, що в Росії теж є вільні люди, готові боротися проти режиму Путіна.

Речник ГУР України Андрій Юсов заявив у коментарі «Суспільному», що події у Брянській області — це внутрішнє протистояння між громадянами Росії. «Так звана Російська Федерація — це абсолютно нестабільне утворення з колосальною кількістю внутрішніх конфліктів: міжнаціональних, соціальних, політичних. І справді, мають місце, зокрема, ось такі речі, що говорить про протистояння в середині самої Російської Федерації між громадянами самої Російської Федерації», — прокоментував він.

Сам Путін натомість відклав свою поїздку до Ставропольського краю через «ситуацію з ДРГ», адже у Кремлі інцидент назвали актом тероризму.

21 лютого Путін виступив із посланням до Федеральних зборів, повторивши низку пропагандистських кліше та стандартних звинувачень у бік України та Заходу. Зокрема, диктатор заявив, що «Росія жертва, а не агресор», мовляв, це «Захід і Україна розв’язали війну».

Путін повторив тези російської пропаганди про те, що «західні країни готували Україну як анти-Росію ще з середини 19 сторіччя» і що «Україна окупована економічно, політично і військово західними країнами, зокрема США».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що послання  Путіна публічно продемонструвало «неактуальність та розгубленість» російського диктатора.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван назвав абсурдом твердження російського диктатора Володимира Путіна про те, що у війні проти України «Росія є жертвою, а не агресором».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY