detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
01.03.2023 13:40
У Туреччині вперше засудили журналіста за новим законом про боротьбу з дезінформацією
У Туреччині вперше засудили журналіста за новим законом про боротьбу з дезінформацією
Сінан Айґуль отримав 10 місяців тюрми за те, що поширив інформацію про нібито зґвалтування неповнолітньої поліцейськими та військовими.

Суд засудив до 10 місяців ув’язнення турецького журналіста Сінана Айґуля за поширення дезінформації. Це перший судовий вирок у Туреччині за новим законом про боротьбу з дезінформацією. Таке рішення суд ухвалив 28 лютого, повідомляє Reuters.

Сінана Айґуля, журналіста зі східної провінції Бітліс, затримали на початку грудня 2022 року, після того як він написав у твіттері про ймовірне зґвалтування 14-річної дівчинки кількома чоловіками, зокрема поліцейськими й військовими.

Пізніше журналіст видалив свої дописи та вибачився за те, що опублікував їх, не підтвердивши інформацію в правоохоронних органах, але його заарештували. Звільнили журналіста після 10 днів досудового затримання.

В ухваленому вчора вироку суду зазначено, що журналіста засуджено до 10 місяців позбавлення волі за поширення неточної інформації, яка могла призвести до переляку й паніки серед громадян. Айґуль матиме можливість подати апеляцію на вирок.

У жовтні 2022 року парламент Туреччини ухвалив закон, що передбачає ув’язнення журналістів і користувачів соціальних мереж на термін до трьох років за «поширення дезінформації». Документ запропонував президент Реджеп Таїп Ердоган.

Закон передбачає ув’язнення строком до трьох років за поширення неправдивої або неточної інформації про безпеку Туреччини з метою «створення страху та порушення громадського порядку».

Критики стверджують, що в документі немає чіткого визначення «неправдивої або оманливої ​​інформації», а це робить закон відкритим для зловживань з боку судів, які, за їхніми словами, і без того останніми роками агресивно розправлялися з відкритим інакомисленням.

Відповідно до звіту Комітету захисту журналістів, оприлюдненому у грудні, Туреччина є однією з країн-лідерок за кількістю ув’язнених журналістів після Ірану, Китаю та М’янми. Кількість журналістів, що перебувають за ґратами в Туреччині, зросла з 18 у 2021 році до 40 у 2022-му. Торік там арештували 25 курдських журналістів за підозрою в тероризмі.

Фото: The Guardian

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY