detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
01.03.2023 13:00
Що привіз? Моніторинг інформаційних каналів 6-12 лютого 2023 року
Що привіз? Моніторинг інформаційних каналів 6-12 лютого 2023 року
«Недосяжна» поїздка Зеленського в Європу, відбілювання Резнікова на 24 каналі та двійники Путіна на FreeДом.

Безперечно головною подією тижня став великий закордонний візит президента Зеленського — у Лондон, Париж і Брюссель. Раніше після таких поїздок українські телеканали обговорювали, хто в що одягнений та хто неправильно поклонився. Цього разу всіх цікавило інше — де бойова авіація? На жаль, твердої відповіді не було, тож і самі обговорення вийшли доволі розпливчастими.

На українських телеканалах узагалі було багато інших країн: Китаю, Угорщини, Молдови. Та у випадку FreeДом і 24 — Росії. Ці двоє так довго дивилися в безодню, що починають тягнути її в український інформаційний простір.

Зовнішній фронт

Результати перемовин Зеленського «безупречны», президент перебуває на «недостижимом» рівні діалогу з партнерами — так на державному каналі FreeДом поїздку начальника оцінював Михайло Подоляк, заступник керівника Офісу президента. Росіянин Андрій Піонтковський тим часом розповідав, що за результатами візиту Велика Британія не лише передає Україні ракети Storm Shadow, а ще й робить це саме для ударів по території Росії. Нагадаємо, що наразі ніхто нічого офіційно не передає і навіть незрозуміло, чи можна буде використовувати ці ракети з українських літаків. Узагалі ж у праймтаймі FreeДома, особливо як для каналу іномовлення, досить мало висвітлювали поїздку президента. 

Віталій Портников на «Еспресо» вважав, що закордонний візит Зеленського, як і тоді ще майбутній візит Байдена в Європу, мають на меті те саме — зберігають увагу до України. Також ведучий критикував Андрія Єрмака за формулювання «Питання далекобійної зброї та винищувачів для України розв’язане», яке очільник Офісу президента пізніше змінив на «схоже, може бути розв’язане». Портников закидав колишньому кінопродюсерові: «Вони працювали в такому секторі, де важливість слів нівельована», і це буцімто помітно за всіма заявами влади. Що ж до європейських перспектив України, то Портников заявив, що хоче стати депутатом Європарламенту (для цього Україна повинна бути в Євросоюзі) і реалістично планує балотуватися за 15 років. Але сподівається, що справдиться не його прогноз, а оцінки Зеленського, й Україна вступить до ЄС за якихось два роки. 

На 24 каналі публічні виступи президента України у Британії та Євросоюзі нахвалював політичний коментатор Валентин Гладких. Мовляв, попередній досвід Зеленського, хоч й у специфічному жанрі, сьогодні є великою перевагою: він уміє викликати емоції. При цьому Гладких наголошував, що найважливіше для України — це, звісно, допомога, яку наша держава отримує в результаті. Політичний коментатор Михайло Шейтельман просував теорію, що Україна отримає літаки, бо Росія відмовилася від якоїсь мирної пропозиції Заходу. 

Унікальний коментар щодо візиту Зеленського в Британію прозвучав на 24 каналі від Богдана Цюпина, кореспондента української редакції «Голосу Америки» в Лондоні. Журналіст стверджував, що улюблений британський прем’єр українців Борис Джонсон на цьому етапі може створювати проблеми для України: затінювати та змагатися з чинним прем’єром Сунаком, який зараз приймає рішення. 

На Прямому каналі з приводу поїздок президента панувала радше позитивна атмосфера. Ведуча Даша Щаслива захоплювалася, що Європарламент відповів Зеленському «Героям слава!». Але, як то кажуть, у сім’ї не без Олега Синютки: «Дуже добре, що президент України врешті почав виконувати роботу президента України. Тому що міжнародні стосунки — це зона відповідальності президента держави». Цікаво, не помітити майже півсотні візитів лідерів держав в Україну, виступи Зеленського у 24 парламентах світу, участь президента майже в усьому — від саміту G7 до конференції мерів США — і власне фізичну поїздку Зеленського в Америку — це вже профнепридатність для народного депутата? Чи ще якраз нормально для члена «Європейської солідарності»?

Також Прямий — це єдиний телеканал з аналізованих, де хтось додумався покритикувати зовнішність українських дипломатів. Зокрема від свободівця Ігоря Мірошниченка дісталося кросівкам міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Тим часом Володимир Цибулько, прямий політичний коментатор, стверджував, що поїздка Зеленського в Європу відбулася через розкриття корупції в Міністерстві оборони. Мовляв, влада почала крутитися як вуж на сковорідці. Неймовірно, що тільки не зроблять, начебто, три європейські столиці та цілий Європарламент, аби допомогти Україні відвернути увагу від вартості яєць. 

Активність українських дипломатів, здається, мотивувала телеканали взагалі поговорити про міжнародну політику. 

Ведучі FreeДом спілкувалися з гостем Віктором Верцнером про те, що Ізраїль допомагає Україні значно більше, ніж озвучує публічно. Добре, що в нас є іномовлення, яке може розповісти про цю таємну співпрацю усьому світу. Також на FreeДом порушували питання, чи може Україна допомогти Швеції вступити в НАТО.

На 24 каналі російський опозиціонер Ігор Яковенко стверджував, що Китай — зовсім не союзник Росії, а просто чекає, поки та достатньо ослабне. Політичний коментатор Микола Давидюк в ефірі 24-го, як написали б смм-ники цього телеканалу, «прожарив» європейських лідерів. Ангелу Меркель гість називав «старою бабусею з нікому не потрібними порадами» та «генерал-майором КГБ». Про Віктора Орбана сказав, що той погладшав від корупційних грошей і назвав лідера Угорщини наполовину учасником війни — одразу після Путіна та Лукашенка. Про саму Угорщину Давидюк заявив, що ту думають узагалі викинути з Європейського Союзу, бо це федеративне утворення Росії. Дісталося також президенту Франції: «Коли Макрон наїдається крем-брюле й потім випиває дві пляшки, його починає з одного боку нудити, з другого боку — тягнути подзвонити Путіну».

На «Еспресо» говорили про шанс російського перевороту в Молдові. А еспресивний політичний коментатор Володимир Цибулько 7 лютого стверджував, що зустріч Байдена та Зеленського може статися, якщо Україна продемонструє успіхи в боротьбі з корупцією. Очевидно, успіхи з’явилися всього через два тижні. 

На Прямому аж до крику обурювалися позицією Віктора Орбана та задумувалися над питанням, скільки ще Європейський Союз буде його терпіти. Крім того, тут жалілися, що влада не випускає членів «Європейської солідарності» за кордон. 

Внутрішній фронт

Єдиним гучним питанням внутрішньої політики цього тижня були потенційні кадрові зміни в Міністерстві оборони: чутки про заміну Олексія Резнікова на головного розвідника України Кирила Буданова. Одразу можна сказати, що ця ідея нікому не сподобалася.

На каналі Прямий політичний коментатор Тарас Чорновіл стверджував, що рівень компетенції Буданова — це старший лейтенант для невеликого підрозділу спецназу. І що його призначення створює безпекові ризики: буцімто дружина розвідника — прихильниця російського патріархату й вони разом живуть у домі буцімто громадянина Росії Олександра Гогіашвілі. Буданов коментував цю історію півтора року тому: проживає тимчасово, поки в його помешканні ремонт. Також Чорновіл заявляв, що тестом добропорядності для нового керівника СБУ буде арешт Арестовича.

На 24 каналі теж були проти призначення Буданова, але з інших причин. Ведучий Артем Овдієнко казав, що чудового розвідника недоцільно робити клерком. Політичний коментатор Борис Тизенгаузен (який принаймні раніше співпрацював зі «Слугою народу») відверто захищав міністра оборони Резнікова. Лунали цитати: «Если мы будем убирать министров после каждого коррупционного скандала, у нас министров не останется», «У вас огромное министерство, следить за всеми невозможно», «Журналисты иногда подменяют собой по эффективности антикоррупционные органы и это не очень хорошо». 

Сильніше Резнікова захищала лише ведуча 24-го, яка запитувала, чого ще хочуть від міністра, що працює над постачанням зброї? Та підтримувала Тизенгаузена в тому, що політична відповідальність абсурдна, адже тоді треба звільняти всіх за злочин однієї людини. Безвідносно до Резнікова нагадаємо, що політична відповідальність за корупцію існує, зокрема, тому, що це не злочин однієї людини, а вада системи. За систему, у якій можлива багатомільйонна корупція, несе відповідальність, наприклад, міністр. 

На Прямому протягом усього тижня боролися зі зменшенням виплат військовим. 

Справжній фронт

Цілий рік український інформаційний простір заповнює війна. І, поки на деяких телеканалах її висвітлення досі обмежується бойовими діями та їхніми наслідками, інші все глибше занурюються у справи Росії.  

Наприклад, на Прямому цього тижня обговорювали потенційний наступ із Білорусі, ротацію українських військових, допомогу держави внутрішнім переселенцям, «великий наступ» Росії (Олексій Гончаренко вважав, що його не буде), можливість відступу наших військових заради збереження життів, створення «Гвардії наступу», ставлення до колаборантів, стратегію повернення Криму. І при цьому Прямий якось майже не тягнув в український ефір саму Росію чи тим паче росіян. Чого не скажеш про 24-й.

Ютуб 24-го публікує відео російського блогера Майкла Наки. Аналізує російські казки, на яких вирощують убивць. Ретранслює реакцію російської пропаганди на поїздки українського президента, бо вона ж, мабуть, просто так заблокована в Україні. Також 24 канал регулярно кличе в ефір джентльменський набір хороших росіян: Піонтковського, Гудкова, Фейгіна та інших подібних. Навіщо це все українським глядачам? Загадка.

А от що зовсім не загадково — це український канал іномовлення FreeДом, який і раніше орієнтувався на російську аудиторію. А тепер прямо закликає дивитися трансляцію через VPN. 

Коли користувачі змінять свою локацію, то зможуть послухати, що в Росії ростуть ціни, що Чечня — це заручниця Кадирова, що «вагнерівців» годують як собак, що Пригожин обкрадає народ, що в Росії будуть проблеми з пенсіями. Звісно, інколи тут трапляються обговорення й на українську тематику: лобіювання санкцій проти конкретних осіб, фільтраційні табори та викрадення українських дітей. Проте є суб’єктивне враження, що з кожним нашим моніторингом таких розмов стає менше. Натомість стає більше включень із російськими коментаторами, під час яких ведучі запитують: «Остаются ли еще какие-то механизмы, ресурсы, которые дают вам возможность работать по специальности? Помогая в Российской Федерации?».

Інші цікаві події та цитати тижня

На «Еспресо» Тарас Березовець чи то нечітко висловився, чи то дійсно заявив, що Російська імперія виграла Кримську війну завдяки українцям. Росія програла цю війну — договір про капітуляцію підписали  30 березня 1856 року.

Історія про те, що патріарх Російської православної церкви Кирило працював на КДБ, наскільки надихнула канал FreeДом, що там її продовжили: очевидно, сім’я майбутнього священника теж працювала на КДБ і батько просто передав сина куратору.

Мер Мелітополя Іван Федоров розповідав в ефірі Прямого, що росіяни завозять на окуповані території вчителів із Дагестану та стверджував, що це смішно: «У нас різні культури, ми різними мовами навіть розмовляємо. Не можуть мешканці Дагестану навчати чомусь наших дітей». Імовірно, варто робити акцент на поглядах людей чи причетності до російської машини, а не на їхній культурі чи національності. 

Ведучий «Еспресо» Василь Зима повідомив глядачам, що до України завітав Джек Ґлісон — виконавець ролі Джофрі з «Гри престолів». І, як ваш найбільш нестерпний друг, вирішив додати, що особисто «Гру престолів» не дивився. Та похвалився, що в Київ приїздить якийсь Джофрі, а от у них у Львові була Анджеліна Джолі. 

Нардепка «Європейської солідарності» Софія Федина на Прямому зробила випад у бік Сергія Притули, мовляв, куплений ним супутник «мегаефемерний», а за кошти на «Спартани» не було прозвітовано. Єдність, довіра до волонтерів, критичне мислення? Ви що, а раптом скоро вибори?!

На каналі FreeДом політичний коментатор Тарас Загородній двічі сказав, що у Путіна «конечно же» є двійники. А потім вирішив, що різні чутки про себе розпускає сам президент Росії, бо йому це вигідно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY