detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.02.2023 10:16
Майже половина українців вважають, що Telegram-канали публікують лише перевірену інформацію, — опитування КМІС
Майже половина українців вважають, що Telegram-канали публікують лише перевірену інформацію, — опитування КМІС
Більшість респондентів не перевіряють інформацію, яку отримують, і не знають власників каналів, на які підписані.

За даними опитування, 45,2% українців вважають, що Telegram-канали містять тільки перевірену інформацію, а більшість респондентів не перевіряють інформацію, яку отримують.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на замовлення ГО «Український інститут медіа та комунікації», передає Ліга.net.

Лише 28% українців не погоджуються з тезою про те, що Telegram-канали завжди публікують перевірену інформацію.

Ще 21,3% опитаних погоджуються з протилежною тезою про те, що Telegram-канали «завжди публікують неперевірену інформацію», тоді як 50,1% респондентів з цією тезою не погоджуються.

52,2% респондентів підтримують думку про те, що «Telegram-канали інколи публікують неперевірену інформацію», тоді як 20,3% – не погоджуються з цим.

Водночас із тезою про те, що «Telegram-канали часто публікують "фейки"», більше користувачів не погоджується (37%), ніж погоджується (34,5%).

Під час фокус-групових обговорень лише невелика частина респондентів зазначала, що не готова витрачати його на перевірку та читання неправдивих новин, які маніпулюють думкою населення, тому від каналів, що публікують подібний контент, одразу відписуються.

Інші учасники фокус-груп були лояльніші до неправдивої інформації, йдеться в дослідженні. Вони зважають на те, наскільки часто помиляються ті чи інші Telegram-канали. 

«Якщо опубліковане вибачення та інформація виправлена, то вони продовжують читати такі телеграм-канали. Якщо вбачають системні помилки, то відписуються. Деякі респонденти вважають, що неправдива інформація не є фейками, які розміщені спеціально в мережі», — йдеться в повідомленні.

Крім того, КМІС зазначає, що учасників фокус-груп влаштовує неправдива інформація в офіційних Telegram-каналах, висвітлена з метою підвищення бойового духу населення під час війни чи надання психологічної підтримки.

Також більшість українців зазначили, що не перевіряють інформацію, яку публікують Telegram-канали. За їхніми словами, «найкращою перевіркою є час, адже будь-який фейк буде розвінчаний через кілька годин / днів».

Та частина респондентів, яка все-таки переймається перевіркою інформації, використовує для цього сайти відомих видань (наприклад, «Української правди») та платформи телеканалів (наприклад, інформаційного марафону «Єдині новини»), сторінки представників влади чи профільних експертів. Для занурення в якусь тему використовують YouTube, де шукають більш розгорнуту інформацію, аналітику.

Крім того, більшість учасників фокус-групових обговорень зазначили, що не знають власників телеграм-каналів, на які вони підписані. Виняток — персоналізовані канали, чи ті, які належать державним структурам, владі чи редакціям відомих медіа. При цьому превалює думка, що знати власника каналу не обов’язково, щоб отримувати новини з телеграм-каналу.

Лише окремі респонденти вважають важливим знати, хто є власником каналу, адже це, на їхню думку, може впливати на формат подання новин і на тематику маніпуляцій.

Невелика кількість учасників вважають, що якщо власник каналу чи автор контенту відомий, то на ньому лежить відповідальність за інформацію, що там подається.

Щодо тематики контенту, за результатами соціологічного дослідження, 95,5% українських користувачів Telegram цікавляться, в першу чергу, новинами про бойові дії, 90% – новинами про запуски ракет/дронів. По 81% опитаних заявили, що їх цікавить інформація про політичні події в Україні та на міжнародній арені.

80,2% респондентів висловили інтерес до новин про важливу побутову інформацію, наприклад про відключення електроенергії. Стільки ж (80,2%) – до новин про загиблих та поранених. Інформація про полонених цікавить 76,6% опитаних.

Натомість новинами про ситуацію в Росії цікавиться набагато менше українських користувачів Telegram – 36,4%. Інформація розважального характеру відійшла на останній план – лише 24,3% цікавляться нею.

Опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології з 21 листопада до 29 грудня 2022 року включно методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 2005 респондентів.

Нагадаємо, за дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», за рік повномасштабного вторгнення Росії українці стали вчетверо частіше черпати новини з каналів у телеграмі та вайбері. Популярність журналістських медіа та месенджерів серед українців на сьогодні практично однакова.

Дослідження Internews свідчить, що станом на листопад 2022 року 74% українців отримують новини з соціальних мереж, а найпопулярнішими джерелами новин для українців під час війни є «Труха», «Блискавка» та УНІАН.

За даними цього ж дослідження, 32% українців дивляться телемарафон «Єдині новини», і майже всі з них довіряють йому. Загалом телебачення використовують для отримання новин 36% українців. При цьому під час повномасштабної війни зросла аудиторія регіональних медіа всіх видів – телебачення, друкованих видань, радіо та інших. 

За даними КМІС, українські ЗМІ за 2022 рік зуміли переламати негативний баланс довіри серед українців. На сьогодні українським медіа довіряють 57% громадян, що на 43% більше, ніж кількість тих, що не довіряють. При цьому найбільшу довіру українців мають Збройні сили, президент Володимир Зеленський та волонтери.

 Фото: Ivan Radic/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY