detector.media
Вікторія Ярова
для «Детектора медіа»
28.02.2023 10:00
Вір мені, бро. Як часто справджуються інсайди анонімних телеграм-каналів?
Вір мені, бро. Як часто справджуються інсайди анонімних телеграм-каналів?
Якщо вірити анонімним телеграм-каналам, то Україна з осені живе без космічних супутників, наступає по всій лінії фронту одночасно й топить кораблі із зерном.

Після початку повномасштабної війни телеграм став головним джерелом новин для українців. Згідно з вересневим дослідженням «Детектора медіа», серед ста найпопулярніших телеграм-каналів в Україні — 76 анонімних. Феномен їхньої популярності пояснюється багатьма факторами: оперативністю, «простою» мовою та, звичайно, «інсайдами». 

В анонімному телеграмі постійно можна бачити словосполучення на зразок «наш источник в ОП», «источник сообщает», «мои шпионы» чи «в кулуарах пошли слухи». Вони нібито відкривають перед читачем таємниці, яких не знають пересічні українці чи взагалі приховує влада. Проте насправді лише сигналізують, що джерело невідоме, перевірити його неможливо і йдеться, ймовірно, про дезінформацію. 

У момент, коли телеграм-канали повідомляють «інсайди», перевірити їхню надійність зазвичай неможливо. Проте, як і у випадку з ворожками, час усе розставляє на місця. «Детектор медіа» вирішив проаналізувати інсайди чотирьох телеграм-каналів — «Легитимный», «Резидент», «Картель» і «Женщина с косой», — якими вони ділилися в жовтні 2022 року. Та перевірити, скільки з них здійснилися.

Не всі інсайди пов’язані з прогнозами. Деякі «викриття» сформульовані так, що їх неможливо перевірити навіть із часом: «Зеленский продолжает торопить Залужного с битвой за Херсон», повідомляють у телеграмі за два тижні до звільнення міста. У якій формі це начебто відбувалося, в якому контексті, до чого призвело? Невідомо. Але варто зазначити, що жодної безпосередньої битви саме за Херсон у результаті так і не відбулося: росіяни відступили з правого берега Дніпра, коли українська армія знищила їхні шляхи постачання. 

Інші «інсайди», як-от ця цитата каналу «Картель», практично не відрізняються від прогнозів екстрасенсів: «Пошли сплетни, что в следующее двадцатилетие между Украиной и Польшей вспыхнут разногласия и большие противоречия на идеологической и национальной почве». Очевидно, перевіримо за двадцять років.

Проте більшість подібних повідомлень усе ж надаються до верифікації й перевірці часом. Наприклад, заява каналу «Легитимный» від 10 жовтня (після першої масованої ракетної атаки), що посольства країн Євросоюзу отримали команду евакуюватися з Києва. Як бачимо, станом на кінець лютого 2023 року, після ще не менш ніж десятка масованих ракетних обстрілів, цього досі не сталося. 

Інколи анонімні «інсайдери» виявляються правими. Але найчастіше це трапляється у двох випадках. Коли йдеться про самоочевидні істини, як-от у цьому повідомленні після ракетної атаки: «Наш источник сообщает, что Зеленский поручил правительству решить вопрос с починкой объектов энергетической инфраструктуры». 

Або коли телеграм-канали погрожують терористичними намірами Росії, зокрема, продовженням ракетних ударів по Україні. Уже згаданий «Легитимный» подає їх під соусом: «Наш источник сообщает, что западные партнеры предупредили Офис Президента…». Але, ймовірно, в каналу Головного розвідувального управління Росії є й коротший доступ до планів Кремля. 

«Детектор медіа» взяв усі інсайди чотирьох каналів та підрахував, скільки з них справдились, а скільки або не справдилися, або фізично не надаються до перевірки. 

 

Із 75 інсайдів справдилося лише 12%.

«Резидент» писав про переведення російських космічних сил у бойову готовність і знищення супутників над Україною. Чотири місяці потому вони досі на орбіті. 

«Легитимный» стверджував, що Офіс президента планує публічно звинуватити головнокомандувача Валерія Залужного у провалі протиповітряної оборони України. Жодних подібних заяв досі не було, а ППО продовжує збивати російські ракети та дрони.

«Женщина с косой» у кінці осені розповідала, що влада хоче підвищити тарифи на електроенергію. Цього не відбулося протягом усієї зими.

«Картель» 31 жовтня анонсував: «Пошли сплетни, что кое-кто хочет затопить один из кораблей с зерном и обвинить в этом россиян». Як бачите, як і всі інші спекуляції на темі зерна, ця лишилася вигадкою. До того ж доволі специфічною: звинуваченням України та превентивним виправданням Росії.  

Чимало начебто «інсайдів» цих каналів призначені саме для цього. Вони суголосні російській пропаганді в Україні та світі й ставляться до російських заяв як до самоочевидного факту: «Вся элита реально боится, что Зеленский всё-таки решится реализовать кейс с Каховской ГЭС, подорвав её и затопив российские позиции». «Женщина с косой» розвиває цю російську вигадку й у такий спосіб формує презумпцію правдивості в читача. Мовляв, це не питання, чи Україна справді таке планує, питання  — чи вона зважиться. 

Подібні «інсайди» з’являються майже під кожну інформаційну кампанію Росії чи просто гучні новини. Наприклад, щоб зірвати постачання західної зброї, «Резидент» повідомляє: «Наш источник в ОП рассказал, что Офис Президента настаивает на поставках дальнобойных ракет, в том числе ATACMS, с единственной целью: иметь инструменты доставки грязной атомной бомбы». Так звана брудна бомба — одна з улюблених тем російської дезінформації минулої осені. Зараз ви вже, напевно, рідше чуєте це словосполучення, бо росіяни переключились на інші теми. 

Інколи анонімні телеграм-канали виправдовують «джерелами» зовсім очевидні власні оцінки: «Как указывает источник, чем хуже ситуация в Украине, чем больше жертв, тем лучше для Офиса президента». 

А ще навіщось розголошують українцям начебто секретні плани української армії: «Источник из ОП рассказал о планах ВСУ нанести удары по всей линии фронта». Звісно ж, ані цей, ані абсолютна більшість інших прогнозів не збуваються.

Бо коли йдеться про практично 90% помилок та непідтверджених даних, це ніякі не «інсайди». Це брехня, яка, експлуатуючи жагу людей до всього таємничого й прихованого, просуває російську дезінформацію.

Щоб уберегтися від такого, не читайте й не довіряйте анонімним телеграм-каналам. Якщо для отримання новин вам зручніше користуватися саме телеграмом, підпишіться в ньому на якісні медіа зі списку Інституту масової інформації. 

Та уникайте кремлівських телеграм-каналів, які ідентифікував «Детектор медіа».

Колаж: Ярослав Зубченко/«Детектора медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY