detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
22.02.2023 10:36
Держкіно не підписало контракт з Оленою Гончарук, яка перемогла на конкурсі на гендиректора «Довженко-Центру»
Держкіно не підписало контракт з Оленою Гончарук, яка перемогла на конкурсі на гендиректора «Довженко-Центру»
Гончарук не погодилась із 25 пунктами контракту, який змогла побачити лише під час зустрічі із представниками Держкіно.

Державне агенство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук. Про це пише Lb.ua.

Нагадаємо, 6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

За законом, підписання контракту із Гончарук мало відбутись протягом 2 місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023.

«До останнього дня Держкіно не надавало контракт на ознайомлення, що суперечить трудовому законодавству, згідно з яким умови встановлюються угодою сторін», — наголошує «Довженко-Центр» у своїй заяві.

Гончарук ознайомилася із текстом контракту і відмовилась від його підписання у запропонованому вигляді. За оцінкою її адвокатів, документ містить розходження, зокрема, з її візією розвитку «Довженко-Центру», яку вона презентувала під час конкурсу. Повідомляється, що загалом Гончарук не погодилась із 25 пунктами контракту.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Читайте також:

«Наріжним каменем розбіжностей стали пункти контракту, що зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести в реєстр новий статут Довженко-Центру, докорінно змінений Держкіно.

Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку Центру, яка перемогла в конкурсі і основним завданням якої значиться “забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування”, а й суперечить умовам оголошеного конкурсу – конкурс оголошувався на Довженко-Центр в його нинішньому статусі, як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер.

Після обґрунтованих аргументів з боку представників Довженко-Центру Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і відповідно перенести дату його підписання.

Утім, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся», — коментує події на своїй фейсбук-сторінці «Довженко-Центр».

Крім цього, 21 лютого відбулося судове засідання у справі про оскарження наказу про реорганізацію Центру, в якому також брала участь Олена Гончарук. Під час вчорашнього засідання, пише Lb.ua, «сторона Держкіно намагалась обґрунтувати “відсутність цінності колекції ДЦ” тим, що Мінкульт не організував її евакуацію, та надала клопотання про закриття справи». Суд розгляне її на наступному засіданні, запланованому на 7 березня 2023.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого, тобто наступного дня після того, як відбулось засідання конкурсної комісії, яка своїм голосуванням обрала Олену Гончарук на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», від слідчого управління Нацполіції до «Довженко-Центру» надійшов запит. У ньому правоохоронці просили у триденний термін видати усю внутрішню документацію (договори, рахунки, замовлення, зарплатні відомості тощо), починаючи з 15 квітня 2021 року. 

2 лютого 2023 року Держкіно звернулося до Головного управління Нацполіції із «заявою про вчинення злочину в.о. генерального директора», маючи підозри в зловживанні владою або службовим становищем. Того ж дня, за даними «Довженко-Центру», було зареєстровано кримінальне провадження.

Нагадаємо, 10 листопада 2022 року у приміщення «Довженко-Центру» з обшуками приходили правоохоронці. Вони шукали інформацію про зв'язки колишнього керівництва Центру із забудовниками. Працівники тоді заявили про спробу «рейдерського захоплення».

11 листопада працівники Служби безпеки України, прокуратури та поліції знову приїхали до будівлі «Довженко-Центру».

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY