detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.02.2023 16:28
MEGOGO Audio та Сили ТрО ЗСУ випустили документальний аудіосеріал «Опір»
MEGOGO Audio та Сили ТрО ЗСУ випустили документальний аудіосеріал «Опір»
У аудіосеріалі чотири цивільних, які після 24 лютого 2022-го стали добровольцями, згадують про свій досвід участі в обороні Ірпеня від російських окупантів.

На платформі MEGOGO Audio відбулась прем’єра документального аудіосеріалу «Опір». Це спільний проєкт медіасервісу MEGOGO та Сил територіальної оборони ЗСУ.

«У ТрО ЗСУ є проєкт "Великі битви". Вони були знайомі з MEGOGO Audio як слухачі і знали, що ми робимо документальні аудіопроєкти, тому вони запропонували нам зробити спільний проєкт, — розповіла «Детектору медіа» продюсерка MEGOGO Audio Юлія Білоус. — Ми вирішили створити не щось масштабне, а сфокусуватися на одній зі знакових подій початку повномасштабного російського вторгнення — боях за Ірпінь. І розповісти про це голосами тих, хто брав безпосередню участь у подіях».

Виробництво 60-хвилинного проєкту тривало чотири місяці, записи героїв проходили в Києві. Сили територіальної оборони Збройних сил України не тільки виступили ініціаторами створення проєкту, а й допомагали команді MEGOGO Audio з пошуком героїв та верифікацією сценарію.

Героями документального аудіосеріалу «Опір» стали четверо цивільних, які після початку повномасштабного вторгнення росіян долучилися до Сил територіальної оборони. Своїми спогадами про захист Ірпеня поділилися журналіст, а нині молодший сержант Сил ТрО ЗСУ Антон Голобородько; засновник та очільник партії «Демократична сокира» Юрій Гудименко, який пішов у ТрО ЗСУ, став сапером і у червні 2022-го був поранений; підприємець Василь Залевський, який брав участь в обороні Ірпеня у складі добровольчого формування; ексжурналіст, програміст Єгор Соболєв, котрий нині у званні молодшого сержанта служить у Силах ТрО ЗСУ.

«Коли ми почали знайомитися із героями "Опору" і дізнаватися їхні історії з Ірпеня, багато наших "стереотипних" уявлень про війну як про постійні штурми в стилі світових воєн ХХ століття розвіялися. Як розповідають наші герої, їхнім основним завданням ті кілька тижнів було стояти попри постійні обстріли, тримати свої позиції і перешкоджати просуванню ворога далі на Київ. Це так само складна і небезпечна робота», — розповідає Юлія Білоус про свої враження від співпраці із добровольцями.

За словами продюсерки, на стадії постпродакшну найскладнішим завданням було працювати із записами розповідей героїв так, щоби вони поєдналися в органічну суцільну історію. «У нашому серіалі майже немає дикторського голосу, все побудовано на синхронах героїв», — зауважує Юлія.

Послухати «Опір» можна у мобільному застосунку MEGOGO в розділі «Аудіо» на смартфонах на базі iOS та Android, а також в автомобілях з аудіосистемою Android Auto та Apple CarPlay. Всі випуски згодом опублікують на всіх популярних майданчиках для подкастів.

Як повідомляв «Детектор медіа» у лютому 2021 року, медіасервіс MEGOGO розпочав виробництво аудіосеріалів українською мовою. Першим проєктом стала документальна історія про Куренівську трагедію 1961 року. А у 2019 році MEGOGO запустив сервіс аудіокниг і подкастів.

У січні 2023 року стало відомо, що MEGOGO готуватиме новий вид контенту — фільми на слух. Так називають аудіодоріжки кінострічок, доповнені описами дій, які відбуваються на екрані. Це дозволяє слухати фільми без візуального супроводу, повідомляє компанія у пресрелізі.

Фото: MEGOGO

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY