detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.02.2023 11:59
До Києва прибув президент США Джо Байден
До Києва прибув президент США Джо Байден
Візит не був анонсований заздалегідь.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден у понеділок, 20 лютого, прибув до Києва. Візит підтвердив на своїй сторінці у фейсбуці президент України Володимир Зеленський.

Це перший візит американського президента в Україну за 15 років. Востаннє до Києва у 2008 році навідувався Джордж Буш-молодший. 

Нагадаємо, раніше в мережі почали з'являтися відео, як президент США у компанії президента Володимира Зеленського проходить біля Михайлівського собору. На фоні чутно, як лунає сигнал повітряної тривоги, яка справді почалась у Києві об 11:34.

Раніше Міністерство закордонних справ повідомило, що сьогодні, 20 лютого у Києві очікується візит когось із «головних» західних партнерів України.  Кого саме очікують, у міністерстві тоді не вказали. 

ЗМІ повідомляли, що вранці 20 лютого у Києві були перекриті вулиці у центрі міста, поблизу посольства США, а також дороги від посольства у сторону до центрального залізничного вокзалу.

Як пише «Слово і діло», це вже п'ятий візит президента Сполучених Штатів до України часів незалежності. Тричі в Україні був Білл Клінтон — у січні 1994 року неофіційно перед укладенням Будапештського меморандуму, у травні 1995 року та у червні 2000-го.

Востаннє президент США відвідував Україну ще в 2008 році – це був Джордж Буш-молодший. Це був наразі єдиний візит очільника США в епоху після Помаранчевої революції. Президенти Барак Обама та Дональд Трамп Україну не відвідували.

Крім того, у серпні 1991 року, ще до проголошення незалежності України, до Києва приїжджав Джордж Буш-старший. Його візит запам’ятався промовою у Верховній Раді, яка ввійшла в історію як «котлета по-київськи». 

Сам Джо Байден приїжджав до України в статусі віцепрезидента США вже шість разів — тричі у 2014 році, у грудні 2015-го та у січні 2017 року.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY