detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
17.02.2023 12:14
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 лютого 2023 року
Бої під Бахмутом і Вугледаром, підсумки дев’ятого «Рамштайна», зміна уряду в Молдові, звернення Путіна до Федеральних зборів.

У блоці ICTV/СТБ говорили про дев’яту зустріч у форматі «Рамштайн». Олександр Мусієнко, керівник центру військово-правових досліджень, коментував обіцянку Ллойда Остіна, глави Пентагону,  допомогти українцям навесні перейти в контрнаступ. Крім того, Мусієнко розповідав про бойові дії під Бахмутом і Вугледаром. 

Підсумки дев’ятого «Рамштайну» в ранковому етері також коментував воєнний експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак, а в наступних блоках — голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв й офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин говорив про економічну підтримку України й перебування в Києві місії Міжнародного валютного фонду. Він дав доволі стриманий прогноз щодо післявоєнного економічного розвитку, адже країну залишили близько восьми мільйонів працездатних людей, а на великий приток інвестицій, на думку Пендзина, сподіватися не варто. 

Марко Шевченко, посол України в Республіці Молдова, коментував ситуацію в цій країні. Нагадаємо, що в Молдові після оприлюднення інформації про начебто підготовку Росією перевороту пішов у відставку уряд. 

Темою включення російського педагога Діми Зіцера була мілітаризація російських шкіл. За словами Зіцера, дітям почали втокмачувати, що війна — це рутина, частина життя. Методи, якими насаджується ця ідея, на думку гостя, руйнують не лише довіру учня до вчителя, але й саму професію педагога. 

У блоці каналу «Інтер» Валерій Романенко, науковий співробітник Державного музея авіації імені Антонова, розповідав про ворожі безпілотні літальні апарати та повітряні кулі в українському небі, а також оцінював перспективу отримання Україною західних літаків. На думку Романенка, того, що обіцяють Україні для контрнаступу, недостатньо навіть для оборони. У той же час Росія буцімто може застосувати масовану авіаційну атаку. 

Воєнний оглядач Владислав Селезньов припустив, що до річниці повномасштабної війни Путін дуже хоче взяти Бахмут і представити його російському населенню як друге за значенням місто України. 

Політичний коментатор Володимир Фесенко, коментуючи дані розвідки Норвегії про перший за останні тридцять років вихід у море кораблів Росії з ядерною тактичною зброєю, заявив, що Путін скочується до рівня північнокорейських диктаторів. Проте, на думку політичного коментатора, Захід цим не залякати. Що ж до річниці повномасштабного вторгнення в Україну, то Фесенко вважає, що під цю дату росіяни влаштують велике пропагандистське шоу і від них «слід також чекати нових підлянок». 

Політичного коментатора й письменника Михайла Шейтельмана ведучі попросили прокоментувати перспективи запровадження в Росії системи стеження в інтернеті під назвою «Окулюс». За словами Шейтельмана, пересічні росіяни бояться не стільки «Окулюса», скільки сусідів, які пишуть доноси. Політичний коментатор також прогнозував, що саме міститиме заплановане на 21 лютого звернення Путіна до Федеральних зборів, яке президент Росії робитиме в присутності учасників так званої «СВО».     

Про звернення Путіна до Федеральних зборів говорив і політичний коментатор та публіцист Андрій Піонтковський. За його словами, у Росії «відсутність воєнних успіхів компенсують політичною бравадою». Піонтковський також назвав заяву Ллойда Остіна про допомогу союзників Україні в контрнаступі «вражаючою». І не виключив появи президента США Джо Байдена, який має намір 20 лютого відвідати Варшаву, також у Києві. 

У блоці каналу іномовлення розповідали, як парламент Молдови голосуватиме за кандидата в очільники місцевого уряду Доріна Речана, хто з колишніх урядовців залишиться у своїх кріслах тощо.  Цю тему коментували журналіст Дорін Скобіоале та політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи і в ООН Олексій Тулбуре.  

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук коментував блокування Росією українського зерна в Босфорі, а політичний коментатор Тарас Загородній — допомогу України Туреччині, яка постраждала від землетрусу.  

Латвійський журналіст і волонтер Імантс Лієпіньш в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповідав про військову та гуманітарну допомогу Латвії Україні, причини позбавлення ліцензії російського телеканалу «Дождь», систему освіти в Латвії, перейменування вулиць тощо. 

Журналістка FreeДом Альона Грамова виходила на зв'язок з міста Покровськ Донецької області, де росіяни вдарили зі «Смерчів» по житлових будинках.

Аналітикиня Київської школи економіки Юлія Павицька коментувала вміст десятого пакету санкцій Євросоюзу проти Росії. Попри бадьорі заяви росіян, санкції мають кумулятивний ефект і діють, вважає експертка. Відповідно ціна війни і санкцій для Росії є великою.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY